ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det kan du lära av Conans jobbgnäll

Tomas Lundin · 18 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Att som Conan O´Brien gå ut och klaga på sin arbetsgivare öppet funkar nog inte för dig. Men det finns lärdomar att dra av pratshow-värdens kritik av arbetsplatsen.Tittarsiffrorna sköt i höjden efter att Conan O´Brien i ett öppet brev till "Jordens befolkning" kritiserat arbetsgivaren NBC för att inte satsa på honom och för att ha lagt hans “The Tonight Show” på fel sändningstid.

Trots en 50-procentig ökning av tittarsiffrorna efter missnöjesyttringen har nu Conan fått sparken, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Men i slutändan kan det bli en lönsam affär för den rödhårige komikern. Fallskärmen ska vara värd närmare 300 miljoner kronor och ge O´Brien frihet att välja och vraka bland feta kontrakt med andra tv-kanaler.

– Om du gick ut offentligt med din kritik som Conan skulle du förmodligen bli sparkad eller behandlad som pest, men du kan precis som Conan lära dig att vända ditt missnöje till någonting som är bra, säger Peter Cederqvist, karriärcoach och vd för Newstart.

I stället för att sätta upp en lapp med allt som är fel på kylskåpet i fikarummet bör du gå till botten med orsakerna till problemen. Du kanske skulle kunna jobba på ett annat sätt som både gynnar dig och arbetsgivaren. – Duktiga chefer vill att de anställda kommer med förslag, men du måste ha tänkt till innan du kommer dit, säger Peter Cederqvist.

Kanske kommer du också precis som Conan fram till att det bästa för dig är att hitta något helt annat, även om en egen tv-show på Fox kanske är utom räckhåll.

Foto: Privat

Gör en Conan

Peter Cederqvist listar tre steg: Så gör du en Conan och förvandlar missnöjet till något bra. 1. Formulera kritiken. Fundera på vad du vill göra i stället för vad du inte vill göra. Vad kan du själv påverka och vad ligger på chefen? 2. Lägg fram kritiken. Kom med ett konstruktivt förslag som kan gynna både dig och arbetsgivaren.3. Återkoppla. Vad har funkat och inte efter kritiken? Vad kan jag lära mig till nästa gång jag har kritik eller synpunkter på något?

... men NBC:s karriärexpert sågar

Karriärbloggaren Eve Tahmincioglu kallar Conan O´Briens utspel för ett "no-no" i karriären.Hon menar att uttalandet kan se ut som ett smart sätt att få med sig allmänheten, men att det kan straffa sig vid framtida kontakter med arbetsgivare.Ett flertal karriärexperter uttalar sig mot O´Briens agerande och särskilt mot att som vanlig dödlig försöka sig på samma sak.En avskedsansökan ska vara "kort och ljuv" och inte ett sätt att förklara dina känslor för ledningen, säger rekryteraren Vince Holt.Eve Tahmincioglu smyger inte med att hon jobbar för MSNBC, som samägs av tv-bolaget NBC och Microsoft.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro