ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det kan hända här

Metro · 6 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Köpenhamn i höstas. Ett 30-tal skottlossningar med flera skadade när olika gäng drabbar samman.

Köpenhamn i höstas. Ett 30-tal skottlossningar med flera skadade när olika gäng drabbar samman.


Svensk och dansk polis varnar för att gängkrigen i Köpenhamn kan sprida sig till svenska storstäder

klar

Artikellänk är kopierad

Trettio skadade. Det är facit hittills för det halvårslånga gängkriget på Köpenhamns gator. Nu varnar poliser som arbetar mot gängmiljön i Sverige för en liknande utveckling också här.– Vi ska titta väldigt noga på vad som händer i Danmark. Mycket som sker i gängen där kommer ofta hit till oss, säger Fredrik Gårdare, som leder Stockholmspolisens gängsatsning.Så var fallet med 90-talets blodiga konflikt mellan Hells Angels och Bandidos, som startade i Danmark och spred sig via Skåne upp­åt i landet. Polisen ser sam­ma ut­veckling i svenska storstäder som anses drivande bak­om gängkriget i Köpenhamn: mc-gäng som Hells Angels och Bandidos ut­manas av nya lösa nätverk av kriminella ungdomar.– Det rör sig om en ny generation av unga kriminella som inte vill betala x antal tusen till en organisation, sitta vakt eller städa på en klubblokal och tvingas göra en massa. De är förbannade för att de eta­blerade gängen vill ta kontrollen över dem, säger Bertil Claesson vid Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.– De finner sig inte i att springa runt som en house-boy ett par år innan de blir fullvärdiga medlemmar, säger Börje Sjöholm, chef för Skånepolisens gäng­satsning Operation Tiger.Tjugoåringarna i de nya nätverken behöver inte vara medlemmar i ett mc-gäng för att uppnå res­pekt och få be­skydd. – Den största utmaningen för de etab­lerade gängen är att hitta ledare som kan fånga upp och kontrollera de här ungdomarna, säger Fredrik Gårdare.Annars tror han att antingen uppstickarna tar över eller så uppstår en ”terrorbalans” med återkommande konflikter.

Experten: Det har redan hänt

Bertil Claesson, Kunskaps­-centrum mot organiserad brottslighet i Göteborg: Etnicitet blir ett slagträ i gängkonflikter?”Vi har inte sett att etnicitet har spelat någon roll. Den mest integrerade arbetsmarknaden är den kriminella marknaden. Om utvecklingen går åt det hållet i Danmark finns det en risk att det sker här.”

Mc-gäng utmanas av kriminella nätverk?”Exakt samma sak har vi sett i Göteborg, med skillnaden att här är det Bandidos och inte Hells Angels som utmanats.”Kriminella nätverk tar över delar av staden?”Ja, men inte nu. Men om klyftorna i samhället ökar och inte polisen och samhället sätts in på rätt sätt kan vi ha det där så småningom. De sociala klyftorna ökar och jag ser ingen lösning.”

Vanliga medborgare hamnar i skottlinjen?”Det har redan hänt här. Vi har redan sett hur kulor gått in genom fönster hos boende. Det är en tidsfråga innan någon träffas.”

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro