ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det känns som att vi lever på en helt egen ö"

Josefin Svenberg · 25 Sep 2013
Uppdaterad 25 Sep 2013

Efter den senaste tidens vårdskandaler och neddragningar i resursskolor slår Autism- och Aspergerförbundet larm om kunskapsbrist på området. Helena Dal vittnar om flera års kämpande för att få rätt hjälp till dottern Mimmi, 7.

klar

Artikellänk är kopierad

"Det känns som att vi lever på en helt egen ö" 
  Sjuåriga Mimmi Dal har diagnosen autismspektrumtillstånd med utvecklingsstörning. I UR:s nya serie ”Liv med autism” speglas både sorg och frustration, men även hopp och förtröstan, och Mimmis mamma Helena är en av dem som medverkar. – Drömmen är att den här gruppen skulle vara accepterad i sam- hället och att man hade ett mer inkluderande förhållningssätt. För att ”normalisera” dem tror jag att man måste prata mer i skolan om att alla barn inte har samma förutsättningar. Det hade till exempel varit mycket tryggare för Mimmis syskon, säger Helena Dal.
"Det känns som att vi lever på en helt egen ö" Sjuåriga Mimmi Dal har diagnosen autismspektrumtillstånd med utvecklingsstörning. I UR:s nya serie ”Liv med autism” speglas både sorg och frustration, men även hopp och förtröstan, och Mimmis mamma Helena är en av dem som medverkar. – Drömmen är att den här gruppen skulle vara accepterad i sam- hället och att man hade ett mer inkluderande förhållningssätt. För att ”normalisera” dem tror jag att man måste prata mer i skolan om att alla barn inte har samma förutsättningar. Det hade till exempel varit mycket tryggare för Mimmis syskon, säger Helena Dal.Foto: Natanael Johansson

– Jag kommer ihåg när jag födde Mimmi. Jag kommer ihåg precis när hon kom ut och jag tittade på henne, så kändes det som att jag inte nådde henne med blicken.

Så börjar Helena Dal berätta i UR-serien ”Liv med autism”, där hennes sjuåriga dotter Mimmi är ett av barnen som tittarna får följa.

Ändrade diagnoser ökar okunskapen

En gravt autistisk 72-årig man hittades inlåst i en skrubb, utan fönster och med enbart en plastmadrass på golvet, på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge.

Eva Nordin-Olson på Autism- och Aspergerförbundet.
Eva Nordin-Olson på Autism- och Aspergerförbundet.
klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro