ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det kommenterar jag inte"

Viktor Bendz · 18 Apr 2012
Uppdaterad 19 Apr 2012
Rättegångens tredje dag. Breivik har bytt ut guldslipsen mot en svart- och vitrandig.

Rättegångens tredje dag. Breivik har bytt ut guldslipsen mot en svart- och vitrandig. Foto: Scanpix


Rättegångens tredje dag var inte lika känslomässig som de föregående. Terroristen pressades hårt om det påstådda nätverket Knights Templar” och resor till Liberia och London. – Det kommenterar jag inte, svarade Breivik på de flesta frågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Breivikrättegången är inne på sin tredje dag och utfrågningen har kommit i gång ordentligt. Den åtalade terroristen har levererat en hel del anmärkningsvärda uttalanden – men oftast svarat "det kommenterar jag inte", när åklagarna ställt detaljfrågor.

Fokus för utfrågningen har varit bakgrunden och framväxten av den idévärld Breivik skapat och använder för att rättfärdiga attentaten i Oslo och på Utöya. Påstådda organisationen Knights Templar – vars existens inte kan bevisas – och resor till Liberia, London och Baltikum skapade en irriterad och laddad stämning i rättssalen.

– Han var en krigshjälte. Han hade kämpat mot muslimerna i sitt land, sa han om sitt första möte med en serbisk medlem i Knights Templar i Liberia för tio år sedan.

– Varför var den här serben så intresserad av att träffa dig? frågade åklagaren.

– Det vill jag inte säga något om.

Frågorna gjorde Breivik rasande och ledde till ett utbrott.

–Varför skippar vi inte de här nämaste två timmarna och kommer fram till den slutsats ni vill ha, nämligen att ni inte tror att det finns något nätverk och att jag aldrig träffat den här serben.

***

Anders Behring Breivik kan dömas till högst 21 års fängelse eller den otydligt formulerade domen "förvaring" eftersom det norska rättssystemet avskaffat livstidsdomen. Men han hoppas bli frikänd. Annars föredrar han döden.

– Jag önskar inte det, men jag hade respekterat det. På ett sätt är det synd att Indrebö (nämndemannen som fick sluta eftersom han ansågs jävig) blev sparkad eftersom han verkar vara den enda här som har förnuftiga tankar.

***

När åklagarna fortsatte fråga om Knights Templar – för att få mer information om organisationens omfattning – svarade Breivik häpnadsväckande.

– Jag är en av tre och de andra två kommer att slå till snart.

Åklagaren: – När som helst kan de slå till i Oslo menar du?

– Ja.

Breivik förklarar organisationen som en underutvecklad europeisk motsvarighet till al-Qaida. Den saknar ledare och är uppdelad i celler om olika personer. I Norge ska alltså två andra finnas.

– De brukar extremt brutala metoder för att påverka samhällsutvecklingen. Vår önskan är att få en europeisk version, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro