ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det kommer att bli mer komplikationer"

Karolina Skoglund · 4 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2014

I går öppnade ett nytt BB – BB Sophia – i Stockholm. Samtidigt har Karolinska Universitetssjukhuset, där runt 40 barnmorskor slutat, beslutat att fylla sina luckor med sjuksköterskor.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolinska Universitetssjukhuset tar in sjuksköterskor på BB efter att många erfarna barnmorskor slutar.
Karolinska Universitetssjukhuset tar in sjuksköterskor på BB efter att många erfarna barnmorskor slutar.Foto: TT

Barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla på Vårdförbundet är kritisk till att låta sjuksköterskor ersätta barnmorskor när luckorna inte går att fylla, vilket man nu beslutat att göra på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Om du ska föda barn går du till ett sjukhus med den rätta yrkeskategorin. Inte där man ersatt barnmorskor med sjuksköterskor. Det säger sig självt, säger han.

Bland de 40 barnmorskor som slutat tillhör en stor andel de mest erfarna, menar Araya de Castilla. I stället för en plats med erfarna barnmorskor som lär upp mindre erfarna blir sjukhuset därmed en plats där mindre erfarna barnmorskor lär upp sjuksköterskor.

– En direkt konsekvens är att det kommer att bli mer komplikationer eftersom alla kanske inte har kunskapen att till exempel upptäcka infektioner vid ett tidigt stadium.

Enligt Araya de Castilla hade man kunnat förhindra avhoppet utan att det hade inneburit några alltför stora kostnader.

– Eftersom nyanställda går in på en högre lön än vad vissa anställda har hade det blivit billigare att bara höja lönen. Men man räknar inte så, utan ser det snarare som något ”fint” att ens anställda vill gå vidare.

Åsa Wijkström, tf verksamhetschef på kvinnokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, menar att de ersätter barnmorskor med sjuksköterskor varje år, men främst på sommaren.

– Skillnaden är att man behöver fylla luckorna tidigare i år men det är inget jag ser några problem med.

Fick över 5 000 kronor på ett annat sjukhus

"Jag förstår att frustrationen och besvikelsen är stor, men hoppas av dem av er som väljer att stanna kvar på Karolinska, vill blicka framåt mot 2014 och då vara med och ta del av och forma de möjligheter som kommer att finnas”.

De raderna står i ett mejl som Åsa Wijkström, tf verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset, skickade ut i slutet på 2013. Närmare 2 000 kronor hade, enligt en barnmorska Metro talat med, tidigare lovats i löneförhöjning för de som, trots att andra sjukhus rekryterade för fullt, stannade kvar till 2014. I stället blev det noll.

Det fick barnmorskan att ge upp. Särskilt när det erbjöds 5 000 kronor mer i lön på ett annat sjukhus.

– Hade vi fått de höjningarna vi hade hoppats på hade jag nog fortsatt. Och jag är övertygad om att fler av de som slutat gjorde det av samma anledning. Men det håller inte när det funkar såhär och jag vet att det är fler som resonerar likadant.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro