ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det kommer bli svårt att smälta det här"

Johan Kellman Larsson · 6 Okt 2011
Uppdaterad 6 Okt 2011
Tomas Tranströmer tog emot i hemmet.

Tomas Tranströmer tog emot i hemmet. Foto: Klara Leo


Nobelpriset i litteratur 2011 går till poeten Tomas Tranströmer. En lycklig Tranströmer tog emot i hemmet på Södermalm i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Stämningen i Tomas Tranströmers lägenhet på Södermalm i Stockholm var på samma gång förtätad och upprymd, på torsdagseftermiddagen. Kameror och anteckningsblock for i golvet när journalisterna försökte tränga sig fram till huvudpersonen. En i raden av personer med rosiga kinder var Tomas dotter Paula. – Jag är i chocktillstånd. Det här var den bästa 80-årspresenten pappa kunde få. Taket på Börshuset i Stockholm vara nära att lyfta av jublet när beskedet kom på torsdagen. Och nyheten förvånade många – inklusive Tranströmer själv. – Han är lite chockad men enormt lycklig. ”Mycket glad, ”mycket glad” har han upprepat gång på gång. Det kommer bli svårt att smälta det här, det är den största framgången i mitt yrkesverksamma liv, säger Anna Tillgren, informationsansvarig på Albert Bonniers förlag, som Tranströmer är knuten till. En barndomsvän till Tomas Tranströmer var också på plats, journalisten Christer Duke, med en bukett blommor i handen. – Redan när vi var 16-17 år skrev vi dikter. Men Tomas var överlägsen redan då, hans briljans kunde ingen rå sig på.

Så låtsas du vara Tranströmer-expert i helgen

•  – Ja du, den där Tranströmer är verkligen en metaforernas mästare. Hör bara:  ”Själen / skavde mot landskapet så som en båt / skaver mot bryggan”. Det är så genialiskt! Citatet ur Ansikte mot ansikte, Den halvfärdiga himlen.

• – Du har väl läst hans senaste? Haikudikter om tillvarons mysterier och döden – kan inte bli så mycket bättre. ”Se hur jag sitter / som en uppdragen eka. / Här är jag lycklig.” Så j-a bra! Citatet ur Den stora gåtan, 2004

• – Vem minns inte hans debut? Har för mig att den går ungefär så här: ”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen. Fri från den kvävande virveln sjunker resenären mot morgonens gröna zon.” Preludium ur debutboken 17 dikter från 1954

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro