ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det låter som om alla i Husby är misslyckade"

metro · 28 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Carolina Johansson Oveido protesterarmot bilden som ges av Husby.

Carolina Johansson Oveido protesterarmot bilden som ges av Husby.


Carolina, 23, i öppet brev: Lyft fram det positiva

klar

Artikellänk är kopierad

Unga Husbybor lever i totalt utanförskap. 38 procent saknar jobb och utbildning. Så skrev Metro efter Ungdomsstyrelsens rapport om ungdomsarbetslöshet. Carolina Johansson Oveido, 23, protesterar mot den ensidiga bilden.- Det låter som att alla som bor i Husby är misslyckade. Till sist kanske ungdomarna själva börjar tro att det är så.Quick Response tillhör Röda Korset och granskar svensk nyhetsrapportering om invandring, integration och främlingsfientlighet.- Mediebevakningen av de här områdena är inte balanserad. Det är mest kriminaljournalistik och larmrapporter, eller berättelser om exotiska kulturer, säger Arash Mokhtari, projektledare och reporter på Quick Response.- Media kan bli bättre på att skildra vardagen i de här områdena. Journalister ska leta reda på intressanta storys och personer. Nu visar studier att de är bäst på att bevaka områden där de själva bor, säger Arash Mokhtari.ANN HAGMAN

ÖPPET BREV FRÅN CAROLINA JOHANSSON OVEIDO,23, HUSBY:Enligt en rapport Ungdomsstyrelsen lade fram är 38 procent av unga i Husby sysslolösa. Det är en siffra jag inte fullt identifierade mig med då verkligheten jag lever i ser annorlunda ut. De allra flesta av mina vänner i Husby arbetar och studerar samtidigt och den bilden visas inte. En artikel publicerades i Metro under rubriken ”Unga i totalt utanförskap”,  bland annat jag blev intervjuad. Visst är det så att det är viktigt att Husby börjar synas och höras mer men jag tycker att det är fel att ännu en gång se en artikel om hur misslyckade unga människor är som växer upp i Husby. 

Denna artikel formar del av den mediebild som medför till att ge unga människor som växer upp i Husby och i andra "förorter" en handlingsförlamad effekt. Förväntningarna byggs på med tegelbrickor gång på gång och fungerar som en mur mellan det upprepade språkbruket mellan ” vi” och ”dem”. Det är fruktansvärt för det finns ingenstans att ta vägen än till de egenskaper som tilldelats. Bygg en mur med egenskaper som förväntas utav en runt vem som helst så blir det garanterat svårt att krossa den. Har du ingen stege, inget rep eller motivation till att ta dig ur den har en fånge skapats.

Nu menar jag inte att unga i Husby saknar viljestyrka, snarare är det tvärtom och det är just den sanningen som borde skrikas ut till allas bedövade öron. Jag vill lyfta upp det som många gånger glöms och det är att områden som Husby, Rinkeby, Rosengård alltid faller i gropen som så ambitiöst grävts av praktiskt taget hela samhället som just kan ses i orden ”totalt utanförskap”. De orden associeras redan till Husby och blir en bricka i muren. Därför blev jag ännu en gång besviken. Eftersom människor ständigt får läsa om den negativa tillvaron som förknippas med att bo här i Husby istället för att läsa om det positiva. Se på Reactor, en ungdomsgård som öppnat i Husby för unga av unga. Hur många känner till det? Negativa nyheter gör att människor tar på sig dem glasögonen inte bara på sig själva utan även på andra och därför skulle positiva nyheter medföra till att omfamna unga i en mer dynamisk bild av sig själva för att fritt kunna utvecklas som människor.  

Jag uppmanar att alla och framförallt media att börja lyfta upp positiva nyheter att förknippa områden som Husby med och göra det tillsammans med oss unga från både Husby och resterande Sverige och enas som människor.Carolina Johansson Oveido

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro