ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det ljusskygga fotbollslandslaget

Daniel Sjöberg/FotbollDirekt.com · 14 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Dagen efter debaclet i Dortmund. Lagerbäck och Henrik Larsson tillsammans med presschefen Thomas Saleteg.

Dagen efter debaclet i Dortmund. Lagerbäck och Henrik Larsson tillsammans med presschefen Thomas Saleteg. Foto: Scanpix:


klar

Artikellänk är kopierad

Zlatan - när han inte vil bli fotad.
Zlatan - när han inte vil bli fotad.

Kritiken mot landslagsledningen från massmedia har varit hård de senaste åren och mästerskapen. Man har anklagats för att behandla medierna som fienden. Frågan är högaktuell nu igen under VM och bråket, eller dispyten, mellan Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg. – Det är stor skillnad mellan Tommy Svensson och Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. När Svensson var förbundskapten var det öppna hus, alla var där. Teddy Lucic som var nykomling under VM 1994 kunde komma ut och fråga om någon ville prata med honom. Nej, ja, då gick han bara iväg, säger Mats Olsson.

SVÅRARE ATT KOMMA ÅT Expressens krönikör har bevakat det svenska fotbollslandslaget sedan Olle Nordins dagar och han har sett ett landslag som har blivit svårare att komma åt. Med spelare som har blivit mer otillgängliga. – Det är en annan filosofi nu. Det beror väl på att varken Lasse Lagerbäck eller Tommy Söderberg var särskilt intresserade av media själva, särskilt inte Tommy, säger han. Den som har fått ta emot det mesta av den här kritiken är landslagets förre pressansvarige, Jonas Nystedt. Denne håller givetvis inte med om kritiken. – Jag tycker att den är lite överdramatiserad. Det finns ingen skillnad på hur vi har jobbat de sista åren, sedan EM. Vad som är skillnad är att de jämför oss med hur hockeyn är, inte hur de engelska eller brasilianska fotbollsförbunden fungerar, eller det franska. Det är den problematiken vi får i Sverige. Men du vet ju att det var fler ackrediterade på Gotland än det var på hockey-VM. Vi är mycket större, säger han.•• Hur ser man till att det inte blir för tillknäppt?– Vi försöker balansera det så gott det går. Det är ju ingen här som inte vill att supportrar ska se oss. Det är bara det att… som på Råsunda så är det 3 000 eller som i Visby. Det är ett stort omfång och jag menar, man måste ta hänsyn till det. Det är skillnad på 50 eller 3 000. Några som har fått beröm för sitt sätt att behandla massmedia är Brasilien, ett landslag som kryllar av världsstjärnor. Under Ronaldinhos och kompanis träningsläger i Schweiz har brassarna varit väldigt tillgängliga. – Det där sköts ju lite olika. Brassarna har vad jag förstår en mixad zon på väg från träningen. Våra tränare vill inte att det ska vara så. De vill ha fokus på träningen. Då arrangerar vi det på vårt sätt. Om vi jämför med England är vi kanske helt annorlunda. Vi är väl mitt emellan, säger Nystedt.

STORT TRYCK Mats Olsson säger att han har förståelse för att trycket kring de stora svenska stjärnorna är större, men han menar också att det skulle kunna skötas bättre än det görs i dag. Till exempel gillar Olsson inte de podier som används när Henke, Zlatan och Freddie intervjuas. – Zlatan sa att ”om jag går ut och köper korv så vet hela Sverige det.” Det är ett kul citat, men sedan dess har jag sett det i tre tv-kanaler, hört det i radio och läst det i fem tidningar. Man kan inte få något eget. Nu har det blivit så att Expressen och Aftonbladet har börjat publicera hela presskonferenser och så läser jag mina frågor i Aftonbladet. Jonas Nystedt: – Det där är svenskt. Det är inga problem för andra. Det är ett svenskt fenomen. Ni måste ju fram med era egna tankar. Hur tror du de har det med... Ja, vem ska vi jämföra Henke med? Beckham? Ronaldinho? Zidane?

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Sjöberg/FotbollDirekt.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro