ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det lockar turisterna att komma till Sverige

TT · 28 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Snö, vacker natur och god mat. Det är vad många turister förknippar med Sverige, enligt en ny studie. Samtidigt ser intresset olika ut i olika länder. Fransmannen tänker på blondiner men tysken på älgar.

Vänliga människor, ren miljö, skidåkning och kungligheter är också "typiskt svenskt" enligt utländska besökare. Det visar en studie från Visit Sweden där drygt 15 000 personer från Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA tillfrågades om vad de förknippade med Sverige. Även om traditionella områden som svensk natur lockar har nya tillkommit. Intresset är stort för svenska kriminalromaner och för att resa i fotspåren på karaktärerna i Henrik Mankells eller Stieg Larssons böcker.– Det börjar komma upp nya områden som inte tidigare har förknippats med Sverige, till exempel svensk design, mode och gastronomi. Men även framgången för svenska deckare lockar turister.

Fransmännen är alldeles tokiga i Stieg Larsson, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden som marknadsför Sverige utomlands.

Vad man förknippar med svenskar skiljer sig åt beroende på nationalitet. Danskarna har börjat uppfatta Sverige som ett resmål där man får mycket för pengarna, medan britterna anser att det fortfarande är ganska dyrt. Och medan var tionde fransman tänker på vackra kvinnor, tänker var tionde tysk på älgar.– Dels handlar det om vad man har för intressen i respektive land. Tyskar är generellt sett mer intresserade av natur och vidder, liksom holländare. Kanske beror det på att de är mer trångbodda, säger Brühl.

Men även om Sverige blir allt populärare som turistmål, är landet fortfarande relativt okänt. Fransmännen associerade till exempel till fjordar och turister från USA till choklad när de tillfrågades om vad de förknippade med Sverige.– Det tar lång tid att ändra bilden av ett land, men vi upplever att Sverige blir allt populärare. Det beror mycket på att det har blivit lättare att ta sig hit med lågprisflyg och på bättre kvalitet på turistmålen, säger Thomas Brühl.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro