ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det lönar sig med design

Katarina Arnstad Elmblad · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Joachim Fritzsons företag är ett av de som gått med i satsningen ”Design som utvecklingskraft”.

Joachim Fritzsons företag är ett av de som gått med i satsningen ”Design som utvecklingskraft”. Foto: Sergio Joselovsky


klar

Artikellänk är kopierad

Design genererar fler arbetstillfällen och ökar företagens omsättning betydligt. Joachim Fritzsons företag Movimento ökade sin omsättning med flera hundra procent, från åtta till 56 miljoner kronor och gick från tre till 47 anställda. Hans företag har tillsammans med 497 andra ingått i satsningen Design som utvecklingskraft. – För oss har det varit väldigt lyckat, designsatsningen har säkert kapat två år i vår tillväxttakt, säger Joachim Fritzson, vd för Movimento.

LITET INSTRUMENT Med hjälp av designer har en tidigare otymplig apparat som används för att diagnostisera fel på bilar förvandlats till ett litet instrument, inte större än en mobiltelefon. Växjö universitet har kartlagt satsningen ”Design som utvecklingskraft”. – Många företag har kunnat dubbla sin omsättning genom att satsa på designutveckling, säger Ulla Johansson, forskare och docent. 498 företag, 59 kommuner och 150, främst industridesigner, har under tre år arbetat tillsammans i designsatsningen.

STORSATSNING 150 nya jobb har skapats och företagens omsättningsökning som kan relateras direkt till design, uppgår till 300 miljoner kronor. Regeringen bidrog med 60 miljoner kronor till satsningen. – För regeringen har det helt enkelt varit en mycket god investering, säger Ulla Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro