ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det nya folkhemmet

Björn af Kleen · 28 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg:


klar

Artikellänk är kopierad

RÅKULTUR

Fräsch. På Råkultur möter stjärnkockar byggnadsarbetare. Björn af Kleen gillar stans nya billiga lyxsushi och kan inte komma på nog med adjektiv för att beskriva smakupplevelsen.

SUSHILUNCH. En matintresserad vän bosatt i New York skriver hem om finanskrisens demokratiserande effekt på lyxkrogarna. Tidigare ointagliga restauranger tvingas till reor och inbjudande budgetpaket.

Kanske är den svenska gourmetrestaurangen Esperantos lunchställe Råkultur ett tecken på samma tendens. Mellan tolv och sex serveras superambitiös sushi lagad på mer eller mindre exotiska fiskar till priset av en vanlig lunchkrogsnota. Känslan av att få konsumera kvalitet för en spottstyver, få tillgång till en vanligtvis förborgad värld som blänker av silverål, hummer och löjrom, förstärks av den omkringliggande arkitekturen: Råkultur ligger i foajén till gamla Jarlateatern.På andra sidan Karlavägen reser sig den mäktiga Engelbrektskyrkan och katedralaktiga jugendbyggnader i imposant tegel. Råkultur har gjort Stockholms Gotham City tillgängligt för kreti och pleti.I onsdags lunchade Mathias Dahlgren, hela Fläskkvartetten och en byggnadsarbetare i shorts i samma teaterfoajé. Det var som kampanjfilm för folkhemmet.   Extra exklusiva är onsdagar. Då serveras langoustine för 30 spänn, en suverän kräfta där kroppen tillretts och lagts tillbaka i skalet, serverad med en klick kolsvart sjögräsemulsion och en minikub vattenmelon toppad med rom.

Min favorit i den snart utfiskade kategorin är annars helge­flundran. Som enskild rätt (105:-) vilar den i brynt smör blandat med syrlig yuzu, en japansk citrusfrukt. (På den prisvärda avsmakningsmenyn, 360, återkommer flundran i sällskap med gös och chilismajonnässpetsad lax). Skölj ned med Råkulturs immiga iste (35).  Om fiskexposén, te-menyn och den docksöta dukningen med äggkoppsskålar är en uppvisning i kompetent omsorgsfullhet – kunde kyparna vara en smula mer tillvända. Trots att man frågar får man ibland mumlande japanska branschfraser som svar. Detta, samt några illa diskade silverskedar, är det enda som inskränker upplevelsen av tillgängliggjord lyx.Min synonymordlista ger elva förslag till adjektivet fräsch. Inget är starkt nog för att fånga den samlade smakupplevelsen på Råkultur.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro