ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det nya månracet

TT · 25 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En man presenterar Kinas rympprogram under en mässa i Peking. Kina satsar bland annat på utsläppsfria rymdraketer.

En man presenterar Kinas rympprogram under en mässa i Peking. Kina satsar bland annat på utsläppsfria rymdraketer. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Kampen om månen och dess tillgångar är i full gång. Nu är det asiatiska stormakter som Japan, Kina och Indien som tampas. Och de ser månen som en startplats för vidare utforskning av rymden.Japan stod för startskottet den 14 september då landet sköt upp sin första månsond. Kina tänker följa efter med en egen rymdfarkost före årsskiftet, och Indien ska skicka upp sitt bidrag till kapplöpningen under första hälften av 2008.– Vi vill utforska månen, få veta mer om hela månen, förklarar den japanska rymdflygstyrelsen Jaxas chef Keiji Tachikawa under ett besök vid en stor rymdkonferens i indiska Hyderabad. Femdagarsmötet har samlat 2 000 forskare, astronomer och rymdfarare. Främst handlar det om färder till månen och Mars och om internationellt samarbete. Enligt Tachikawa ämnar Jaxa (Japan Areospace Exploration Agency) sända upp fler sonder med robotuppdrag innan det blir tal om att försöka landa en människa på månen.Kinas månsond Chang'e 1 baxas som bäst mot uppskjutningsrampen. Om allt går bra ska den stiga mot skyn vid årets slut, säger Sun Laiyan som är chef för den kinesiska rymdflygstyrelsen. Även kineserna planerar en mänsklig månlandning i framtiden.I mars eller april nästa år ska så Indiens månsond Chandrayaan 1 skjutas upp, berättar B N Suresh, chef för Vikram Sarabhai-rymdcentret i delstaten Keralas huvudstad Trivandrum. Vid den sydindiska rymdbasen Sriharkota pågår arbetet för fullt med sonden och den raket som ska skjuta upp den.Under 2008 ska Indien också bestämma när man ska satsa på en bemannad månfärd, säger G Madhavan Nair som leder den indiska rymdflygstyrelsen.– Det ligger sju- åtta år bort, förklarar Nair. –Vi filar som bäst på våra idéer. Trots att månfarkoster har skickats upp i över decennier undrar forskarna fortfarande över mycket kring månens ursprung, vilka mineraler som finns där och om det även finns vatten - livsviktigt för mänskligt liv.Prover har visat att månen innehåller stora mängder helium 3, ett ämne som skulle kunna lösa jordens energiproblem. Tekniken för att utvinna energi ur helium 3 återstår ännu att utveckla, men många talar redan om att etablera en fast mänsklig närvaro på månen - och senare kanske Mars och mer avlägsna himlakroppar.USA ämnar återvända till månen senast 2020 och hoppas kunna sätta ner en astronaut på Mars 2037, enligt Michal Griffin på den amerikanska rymdflygstyrelsen.Alla tycks vara ense om att månen är ett etappmål för vidare utfärder i rymden. Men det finns stor risk för dubbelarbete, säger den indiske forskaren U R Rao och manar länderna till samarbete:– Det är slöseri om alla gör samma sak.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro