ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det nya missbruket börjar med recept

Fanny Lundstedt · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Magnus, 42, är på väg att ta sig ur ett fem år långt tablettmissbruk. Han behandlas på Tubmottagningen på Karolinska sjukhuset. 

Magnus, 42, är på väg att ta sig ur ett fem år långt tablettmissbruk. Han behandlas på Tubmottagningen på Karolinska sjukhuset.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Unga killar som blandar lugnande medel med alkohol för att bli känslokalla inför ett slagsmål.Medelålders kvinnor som tar piller för att kunna somna.Läkemedelsberoendet drabbar precis vem som helst. Och problemet blir allt större.

Det kan börja med att man skadar ryggen. Man går till läkaren och får smärtstillande – sedan är man fast.

Över en kvarts miljon svenskar är beroende av narkotika­klassade läkemedel – lägg därtill en väldigt stor grupp missbrukare som även använder andra droger.– Vi drabbas allihop, det finns absolut ingen speciell grupp av utslagna, säger Barbro Rosberger på Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedels-beroende (RFHL).

I flera år har de varnat för att beroendet bara växer. Förskrivningen har ökat med nästan 30 procent de senaste tio åren. Siffran för gruppen unga kvinnor under samma tid var 300 procent.

Enligt RFHL är det alldeles för lätt att få ett recept.– Det är bra att det finns mediciner, men det skrivs ut alldeles för lättvindigt, framför allt till tonåringar. Inom dagens vård är det nästan som att man försöker ge medicin mot själva livet.

Och allt måste lösas så fort som möjligt, säger Rosberger. Varje år söker sig runt 500 personer till Tub, ett behandlingsprogram för dem som är beroende av bensodiazepiner (lugnande och ångestdämpande medel) och analgetika (smärtstillande).

Enligt överläkare Britt Vikander är många medelålders, men för några år sedan började det även dyka upp unga vuxna i 20–30-årsåldern, både kvinnor och män.– De lever ett stressigt liv och tar piller för att kunna sova och smärtstillande för att bota huvudvärken, säger Britt Vikander.

"Det är värre än heroin"

Magnus har kommit över sitt missbruk

BEROENDE. Egenföretagaren Magnus var utbränd och behövde varva ner. Men i stället gick han till doktorn, som skrev ut sömnmedel och lugnande medel så att han skulle kunna fortsätta i samma tempo. – Jag blev beroende di­rekt. Efter två veckor kände jag att ”det här vill jag ha jämt”. Till slut blev det ett rent missbruk, berättar Magnus.

Han åt 30–40 tabletter om dagen och hade fyra olika läkare som skrev ut recept. – Jag har lurat läkare så att det bara dånar om det. Men jag har även betalat under bordet för recept.

I dag är Magnus 42 år och arbetslös. Han ligger i skilsmässa och har sökt hjälp för sitt missbruk på Tubkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna. Han känner sig bättre men har fått kämpa hårt och länge.– De här tabletterna är så fruktansvärt beroendeframkallande. Jag har sett mycket droger i mitt liv och jag anser att det här är värre än allt annat – till och med heroin. Och det sitter läkarna och skriver ut till tonåringar!

Magnus funderar nu på att skola om sig till drogterapeut. Han vill hjälpa andra.– Om du har sömnproblem, passa dig. Du kan lära dig att slappna av på annat sätt. Och man dör inte av att inte kunna sova i ett par nätter.

Kändisarna som missbrukat på recept

Missbruk av receptbelagda läkemedel är vanligt även bland kändisarna i Hollywood. Heath Ledger dog av en dödlig cocktail av receptbelagda mediciner.Anna Nicole Smith dog av en överdos av mediciner. Britney Spears har i domstol pekats ut som läkemedels­missbrukare.Winona Ryder hade en mängd ångestdämpande och smärtstillande preparat i hand­väskan när hon greps för stöld.Eminem har ordet Vicodin tatuerat på armen. Han sökte hjälp för sitt beroende år 2005.Nicole Richie hade blandat lug­nande medel med Vicodin när hon greps för rattfylleri 2006.Lindsay Lohan har behandlats på rehab flera gånger, bland annat för sitt beroende av smärt­­stillande preparat.

klar

Artikellänk är kopierad

Fanny Lundstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro