ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det säger ditt val av bilfärg om dig

Josefin Svenberg · 16 Jun 2018
Uppdaterad 16 Jun 2018
2017 var knappt en procent av personbilarna i Sverige gula.

2017 var knappt en procent av personbilarna i Sverige gula. Foto: Pixabay


Svart, vit eller röd? Precis som med allt annat går det trender i bilfärger. Följ med på en resa från det färgglada 80-talet till dagens hundra nyanser av grått – och lär dig vad färgen på din bil symboliserar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tävlingen ”Gul bil” är ett populärt tidsfördriv i bilens baksäte, men hur sällsynt är det egentligen med gula vilar på vägarna? Metro Motor har gått igenom Statistiska centralbyråns siffror över de vanligaste bilfärgerna från 1985 fram till i dag, och en sak är säker: gult har alltid legat långt ner på listorna.

2017 var knappt en procent av personbilarna i Sverige gula, vilket stämmer väl överens med den rådande neutrala trenden. Grå- och silverfärgade bilar utgör numera en tredjedel av den svenska bilparken och toppar listan över de vanligaste färgerna 2017. På andraplats kommer svart, som låg längst ner på listan på 80-talet, och den tredje populäraste färgen är vit.

– Det är väldigt intressant att modet i bilfärger speglar hela trendvärlden. Jag arbetar mycket med färgsättning av hus och merparten av dagens nybyggnationer är vitfärgade. Även interiörmässigt har neutrala färger som vitt, grått och svart dominerat under många år, säger Joanna Pierre, färgsättare på det egna företaget Kulör of Sweden.

Våra bilar tycks alltså ha genomgått samma avfärgningsprocess som våra hem – för att inte tala om våra klädgarderober, som fylldes av allt från pasteller till neonfärger under 80- och 90-talen. Bilarna var lika färgglada, med rött som den överlägset populäraste nyansen att ha på lacken. Även blått, grönt och brunt hade sina glansdagar då.

– Förutom de generella färgtrenderna tror jag att vi är mer medvetna om andrahandsvärdet i dag. Redan när vi köper en bil eller ett hus, eller renoverar en bostad, tänker vi att färgerna ska vara neutrala för att det ska vara så lätt som möjligt att sälja vidare om några år, säger Joanna Pierre.

pil
Det här symboliserar färgerna

Joanna Pierre berättar vad olika färger förknippas med. Färgerna är rangordnade efter hur vanliga de var på svenska personbilar 2017, enligt SCB:s statistik.

Silver/grå:svalhet, neutralitet, stabilitet, myndighet och respekt.

Svart:elegans, djärvhet, makt, intelligens, synd och hat.

Vit:renhet, helighet, sterilitet, ofärdighet och fara.

Blå:stabilitet, trygghet och konservatism.

Röd:impulsivitet, passion och aggressivitet.

Brun:enkelhet, värme, lugn och närhet till jorden.

Grön:hopp, framtid, balans, miljövänlighet och trygghet.

Gul:lekfullhet, energi, nyfikenhet – men också fara.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro