ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det skulle hända om svenskarna avstod från kött under en dag

Sofia Clason · 24 Jun 2017
Uppdaterad 24 Jun 2017

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT


Det är allmänt känt att köttkonsumtionen är en våra värsta miljöbovar. Vid köttproduktionen produceras koldioxid som bidrar till växthuseffekten – koldioxid som skulle avvaras, om vi avstod från kött lite oftare än vi gör idag.

klar

Artikellänk är kopierad

IFLScienceAmerikanska Environmental Working Group (EWG) har i USA presenterat en rapport där organisationen räknat ut en ungefärlig mängd koldioxid som skulle ”sparas in” om amerikanerna avstod från att äta kött under en dag. Resultatet visade att USA, ifall köttproduktionen stannade av på samma sätt som konsumtionen, skulle spara 27 475 000 kilo koldioxid i utsläpp, skriver.  

Resultatet är ungefärligt och utgår från köttsorterna biff, gris, lamm och kyckling, där koldioxidutsläppet beräknats med en fjärdedel av varje sort. Genom att på liknande vis räkna ut hur resultatet skulle kunna bli i Sverige, får man en aning om hur stor påverkan vår köttkonsumtion har på miljön.

JordbruksverketsI Sverige skulle siffran landa någonstans runt 1 962 500 kilo koldioxid, om vi utgår från beräkningar av svenskarnas köttkonsumtion och rapporten ”Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050” gjord av Chalmers från 2013 om hur mycket koldioxid som produceras vid svensk köttproduktion.

Den mängden koldioxid motsvarar ungefär:

• Koldioxidutsläppet från 785 personers flygresa tur och retur till Thailand.

• En 12 400 000 kilometer lång bilresa i en liten bil.

• Att oavbrutet använda en hårtork i 432 916 dygn.

Utsläppsrätt.se*Enligt, som använder sig av statistik från FNs klimatpanel IPCC, Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Men svenskarna är en liten del av världens befolkning och en dag är en liten del av året. Det betonar David Bryngelsson, doktor på institutionen för rymd, geo- och miljövetenskap.

– Om alla låter bli att äta kött en dag i Sverige så kommer det inte att göra någon skillnad. Det är det krassa svaret. Ska det bli en skillnad måste vi ändra ett beteende långsiktigt. Om vi halverar eller minskar permanent hur mycket kött vi äter, säg att vi äter lika mycket kött som vi åt på 70-talet till exempel, då blir det efter ett tag att man ser skillnad. Då närmar vi oss där vi behöver vara för att stoppa problemet.

Att avstå från att äta kött under en dag är däremot inte en dålig idé för det.

– Det handlar inte om att rädda klimatet den dagen, utan att skapa en förändring där folk inser att de kan överleva utan att äta lika mycket kött. Att det finns annan god mat att äta. Det är starten till en beteendeförändring. Äter folk kött mindre ofta, kan man börja se en skillnad, säger David Bryngelsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro