ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det snackas om MEWE-generationen

metro · 27 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Heléna Heverius – Karriärscoach på Sif

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste tiden har åsikter och forskningsrapporter duggat tätt kring den färska MeWe-generationen på arbetsmarknaden. Undersökningarna visar på en förskjutning av attityden till arbetslivet. Nu är det umgänget med vänner och att ha kul som är det viktigaste. Att fritiden sätts högre än jobbet är enligt min mening varken särskilt förvånande eller konstigt med tanke på den senaste tidens sjukskrivningstal. En sund reaktion på ett sjukt arbetsklimat. Nya värderingar flyttar fram och förändrar positionerna på arbetsmarknaden, men i sin mest extrema form är de inte alltid positiva. Bekanta som driver ett rekryteringsföretag med fokus på unga akademiker har märkt av ett nytt beteende. Kandidater som inte kommer i tid till intervjuer, ibland inte alls.

Diskussioner har även krävts gällande flexibel arbetstid, vilket för den nya generationen inte innebär att kunna flexa en halvtimme på morgonen utan att ha möjlighet att börja först vid tolv för att sedan arbeta sina timmar fram till åttatiden. Orsakerna till de nya värderingarna, såsom curlingföräldrar och materiell trygghet, debatteras friskt, vilket egentligen är rätt ointressant. Fokus borde i stället ligga på hur vi löser de motsättningar som uppstår. Kanske löser det sig av sig själv genom att ”när man väl kommer ut i verkligheten är det bara att rätta in sig i leden som alla andra har gjort”. Enbart tanken får mig att känna mig mossig och mästrande. Att klappa nästa generation på huvudet tror jag inte att någon tjänar på, varken arbetsgivare eller arbetstagare. Jag tror att vi i stället måste mötas på halva vägen.Att värderingar förändras mellan generationer är inget nytt, snarare något naturligt som skett i alla tider. Men åttiotalisternas intåg på arbetsmarknaden liknas nästintill vid en invasion av aliens. Är det så att den nya inställningen till arbetslivet provocerar äldre generationer genom att ifrågasätta de normer och val som styrt deras karriär? Fyrtiotalisters lojalitet och sjuttiotalisternas strävan efter självförverkligande ställs nu mot åttiotalisternas oberoende och livsstilssökande. Kanske är det dags att också lägga de rådande värderingarna om arbetsmarknaden under lupp? Att våga se sig själv i spegeln innan man pekar finger åt någon annan.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro