ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det svenska euromotståndet växer

Stockholm TT · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska folket säger fortsatt nej till att Sverige ska ge upp kronan och ansluta sig till euron. Hade det varit val i november skulle 51 procent ha röstat nej, 35 procent ja.

I våras (maj) var skillnaden mellan ja och nej 11 procentenheter, men i november hade skillnaden ökat till 16 procentenheter.

Kvinnornas motstånd är benhårt. Bara 29 procent skulle ha röstat ja om det varit euroomröstning i november. Motsvarande siffra bland männen är 41 procent. Det är också bland kvinnorna som motståndet ökat mest på ett halvår.

Av dem som i maj 2006 sade att de skulle rösta ja håller 77 procent fast vid sin ståndpunkt ett halvår senare. 13 procent har svängt från ett ja till nej. Ännu säkrare är motståndarna. 86 procent av nej-sägarna håller fast vid sitt nej i november.

Enligt statistiken är 46 procent av svenskarna för det svenska EU-medlemskapet, knappt var tredje säger nej och nästan var fjärde har ingen åsikt i frågan.

Framförallt bland centersympatisörer tycks stödet ha ökat under det senaste halvåret, från 33 procent i maj 2006 till 44 procent i november. Bland socialdemokrater har EU-stödet minskat från cirka 42 procent till 40 procent på ett halvår. Bland moderaterna har EU-motståndet under samma period krympt från 17 procent till 14 procent.

SCB-undersökningen gjordes per telefon bland cirka 9 300 slumpmässigt röstberättigade svenskar runt om i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro