ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det talar för och emot att V släpper fram Löfven

Linnea Bergman · 14 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Jonas Sjöstedt (V) kommer meddela partiets förslag kring om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister eller inte under måndagen.

Jonas Sjöstedt (V) kommer meddela partiets förslag kring om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister eller inte under måndagen. Foto: TT.


Under dagen kommer Vänsterpartiet ge besked om de kommer att släppa igenom en S-MP-regering eller inte. Metro har listat några saker som talar för och emot att partiet bidrar till att röstar fram regeringslösningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emot:

1. Skrivelsen om inflytandet i uppgörelsen

I den uppgörelse som gjorts mellan S, MP, L och C står det rakt ut att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under mandatperioden. Något som varit viktigt för Liberalerna och Centerpartiet för att få till stånd samarbetet. Det är något som sticker i ögonen på Vänsterpartiet, och gör det mycket svårare att acceptera överenskommelsen.”Förnedringsklausulen” har meningen i dokumentet kommit att kallas.

I uppgörelsen står det ordagrannt:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

2. Högerpolitiken i uppgörelsen

Besvärande mycket högerpolitik. Så har många vänsterpartister beskrivit uppgörelsen mellan de fyra partierna. Vinster i välfärden ska tillåtas. Skatter för höginkomsttagare sänkas. Rut-bidragen tredubblas. Det ska vara marknadshyror på nyproduktion. Att släppa fram en sån politik blir svårt att motivera.

3. Den stora opinionen mot regeringslösningen inom partiet

Under helgen har splittringen inom Vänsterpartiet blivit allt tydligare. I lördags kom nyheten om att en intern namnlista cirkulerar i hela landet – i syfte att fälla Stefan Löfven.

– Man tycker inte att det finns anledning att släppa fram en borgerlig regering med Stefan Löfven som statsminister, sa Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Jönköping till P4 Jönköping i samband med att listan släpptes.

4. Riskerar en intern svekdebatt

Vänsterpartiet har hittills klarat sig bra från interna svekdebatter i samband med valet. Men nu riskerar partiet att få intern kritik om de släpper igenom en S-MP-L-C-regering.

5. Riskerar väljarnas förtroende

Även Vänsterpartiets väljare skulle kunna dra öronen åt sig om partiet släpper igenom regeringslösningen med tillhörande överenskommelse.

– Väljarna glömmer inte så snabbt. Det är trots allt bara tre år tills nästa val, kommenterar Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.

LÄS MER
Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

För:

1. Alternativen kan ses som sämre

Det kan vara svårt för företrädare inom Vänsterpartiet att se någon bättre lösning än den som ligger på bordet nu. En Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna är inte vad partiet vill ha. Det skulle även göra partiets chans till inflytande ännu mindre.

2. Inte säkert att ett extraval gynnar partiet

Om Vänsterpartiet bidrar till att det blir extraval finns det en risk att det ger partiet sämre stöd i det valet. Även om Vänsterpartiet går framåt i ett sådant val skulle partiernas positioner i övrigt kunna vara oförändrade – vilket inte skulle ändra speciellt mycket för Vänsterpartiet i praktiken.

3. Sakfrågorna som tilltalar partiet

Det är trots allt inte bara politik som Vänsterpartiet inte kan stå för i överenskommelsen som slutits mellan S, MP, L och C. Socialdemokraternas familjevecka, familjeåterförening för flyktingar och en rad gröna förslag är exempel på saker som går i linje med Vänsterpartiets värderingar och ideologiska grund.

4. Kan få inflytande ändå

En MP-S-regering som släpps fram av C, L och V kommer i praktiken behöva ha med sig alla dessa partier – eller något annat parti – för att få en majoritet för sina förslag i riksdagen under mandatperioden. Vänsterpartiet skulle då eventuellt kunna få inflytande – trots skrivelsen i överenskommelsen om att hålla partiet utanför.

5. Chansen till kraftfull oppositionspolitik

Även om Vänsterpartiet inte skulle få inflytande kan den här lösningen göra att de blir en viktig röst i opposition, något partiet kan använda sig av framöver.

– Om V sitter still i båten kan partiet under hela mandatperioden driva kraftfull oppositionspolitik. Gång på gång kommer delar av uppgörelsen mellan S/MP/C/L att aktualiseras när de olika utredningarna sätts igång respektive presenterar sina förslag och sen tas upp i riksdagen. Därmed kan V kontinuerligt hålla politiseringen mot S levande, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

pil
Fakta: Det händer nu

Måndag 14 januari: 

11.40 Jonas Sjöstedt möter talmannen. Efter det väntas han meddela partiets besked.

15.00 Talmannen Andreas Norlén håller presskonferens om vem som blir hans nästa statsministerkandidat.

Onsdag 16 januari:

Statsministeromröstningen är planerad att hållas.

Onsdag 23 januari:

En eventuell fjärde statsministeromröstning hålls.

Söndag 7 april:

Ett eventuellt extraval hålls.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro