ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det vill Centerpartiet i EU-valet – fem frågor som partiet driver

Linnea Bergman · 21 Apr 2019
Uppdaterad 21 Apr 2019
Centerpartiet vill arbeta för minskat antibiotikaanvändande hos djur. En valfråga som seglat upp handlar även om kampen mot högerpopulism och nationalism.

Centerpartiet vill arbeta för minskat antibiotikaanvändande hos djur. En valfråga som seglat upp handlar även om kampen mot högerpopulism och nationalism. Foto: TT.


Vill du få bättre koll på Centerpartiet inför EU-valet 26 maj? I Metros snabbguide får du enkelt en överblick över några av de viktigaste frågorna som partiet vill driva.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Miljöfrågor i fokus

Partiets miljöfokus är det som Centerpartiet själva trycker hårdast på inför EU-valet.

Några av frågorna som partiet driver är att skärpa systemet för handeln med utsläppsrätter och höja priset på klimatutsläpp, minska utsläppen från transporter och minska antibiotikaanvändningen för djur.

Partiet driver även att plastanvändandet i Europa ska minska. Centerpartiet vill att det europeiska järnvägsnätet ska byggas ihop. Partiet vill dock inte se en gemensam europeisk koldioxidskatt, något som Liberalerna är för.

I dag har EU som mål att koldioxidutsläppen ska minska med 40 procent till 2030. Centerpartiet tycker i stället att målet ska vara 55 procents sänka utsläpp till 2030.

2. Kamp mot högerpopulism och nationalism

Ett annat centralt budskap hos Centerpartiet är kampen mot högernationalism och nationalism, något som är nytt jämfört med förra EU-valet. Partiet vill jobba mot en gemensam flykting- och migrationspolitik i EU. De länder som struntar i grundläggande fri- och rättigheter ska heller inte få några pengar från EU:s fonder och program, anser Centerpartiet.

Partiet lyfter bland annat fram att de vill kämpa mot att högernationalistiska rörelser försöker inskränka aborträtten.

Fredrik Federley är Centerpartiets toppnamn i EU-valet. En av frågorna han vill jobba med är sund och säker mat som kommer från djur som har det bra, har han tidigare berättat för Metro. Foto: TT.
Fredrik Federley är Centerpartiets toppnamn i EU-valet. En av frågorna han vill jobba med är sund och säker mat som kommer från djur som har det bra, har han tidigare berättat för Metro. Foto: TT.

3. Värna frihandel

Centerpartiet är ivriga förespårkare av frihandel som en av EU:s stora styrkor som partiet vill vara med och utveckla. EU ska teckna fler frihandelsavtal världen över. Partiet vill bland annat öppna tjänstemarknaden och energimarknaden och skapa en inre digital marknad.

4. Fördjupa försvars- och säkerhetssamarbetet

Centerpartiet vill att EU-ländernas gemensamma försvars- och säkerhetsarbete ska bli mer fördjupat än det är i dag. EU har en solidaritetsklausul där länder hjälper varandra vid krig eller krig, den solidaritetsklausulen ska även gälla för exempelvis cyberattacker, tycker partiet.

Underrättelseuppgifter ska kunna delas effektivt. Partiet tycker att ett stort fokus måste läggas på att stoppa människohandel.

5. EU ska inte bestämma allt

Centerpartiet driver att EU ska arbeta med vissa frågor, som exempelvis miljö och klimat, migration och handel.

Andra frågor ska det i stället tas beslut om på nationell, regional eller lokal nivå. Det kan handla om tex. skatter, välfärdssystemen i de olika länderna och kulturfrågor.

pil
Fakta: Centerpartiet i EU-valet 2019

Toppkandidat: Fredrik Federley.

Partigrupp: Alliansen liberaler och demokrater för Europa (Alde).

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: Partiet fick 6,49 procent, vilket gav 1 mandat.

pil
Centerpartiets 10 första namn på EU-listan:

1. Fredrick Federley, 40, Europaparlamentariker2. Abir Al-Sahlani, 42, projektledare3. Emma Wiesner, 26, civilingenjör energi4. Gustav Hemming, 46, regionråd5. Kristina Jonäng, 50, regionråd6. Louise Grabo, 25, generalsekreterare7. Tomas Mörtsell, 49, kommunstyrelseordförande8. Frida Nilsson, 34, lantbrukare9. Ebba Krumlinde, 42, projektledare10. Eric Luth, 23, företagare och student

 LÄS MER: Ledarskribenter: De blir vinnare och förlorare i EU-valet

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro