ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det vill Feministiskt initiativ i EU-valet – fem frågor som partiet driver

Linnea Bergman · 22 Apr 2019
Uppdaterad 22 Apr 2019
Soraya Post är Feministiskt initiativs toppnamn i valet till Europaparlamentet.

Soraya Post är Feministiskt initiativs toppnamn i valet till Europaparlamentet. Foto: TT.


Funderar du över vilka som är Feministiskt initiativs hjärtefrågor i EU-valet? Metro guidar dig till några av de frågor som partiet lägger störst fokus på.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Bekämpa våld- och sexualbrott mot kvinnor

En av Feministiskt initiativs hjärtefrågor handlar om olika former av våld mot kvinnor. Här vill partiet att EU lägger mer pengar på våldsförebyggande arbete och bekämpning av våld mot utsatta grupper.

Partiet driver att lagstiftningen när det gäller sexualbrott i Europa på flera sätt ska bli mer lik den vi har i Sverige. Partiet vill se en samtyckeslag och att se ett internationellt förbud mot köp av sexuella tjänster.

2. Stoppa militär upprustning och vapenexport

Feministiskt initiativ vill inte se en gemensam armé inom EU och partiet vill stoppa militär upprustning. Partiet vill att vapenexport stoppas och att EU och dess medlemsländer skriver under FN-konventionen mot kärnvapen.

3. Lägg ner Frontex och öppna gränserna

Feministiskt initiativ vill lägga ner Europeiska unionens gränskontrollmyndighet Frontex. Frontex samordnar medlemsstaternas gränskontroll. Motiveringen att lägga ner gränskontrollmyndigheten är att rättssäkerheten för asylsökande ska bli starkare och rörelsefriheten mellan EU och omvärlden ska öka. Istället ska säkra vägar in till Europa skapas, och partiet trycker extra på att kvinnor och barns rätt till asyl ska säkras.

4. Kamp mot högerextremism och nationalism

”Vi feminister är motståndskraften till nationalismen och högerextremismen i Sverige och Europa.” Det var en del av svaret som Fi:s toppnamn Soraya Post gav på frågan om vilka frågor hon vill driva i EU-parlamentet om hon får sitta en till mandatperiod. Just kampen mot den typen av krafter är något som ligger partiet varmt om hjärtat i det stundande valet.

5. Ifrågasätt konsumtion och tillväxt för klimatets skull

Feministiskt initiativ tycker att samhället behöver ställa om och ifrågasätta idén om ständig tillväxt och ökad konsumtion, skriver partiet själva i sin EU-valplattform. Energisystemet måste bygga på förnybara resurser och ett minimalt utsläpp av växthusgaser. Några satsningar som behöver göras gäller just förnybar energi, ett samordnat tågnät inom Europa och att avskaffa kärnkraft och användning av fossila bränslen.

pil
Fakta: Feministiskt initiativ i EU-valet 2019

Toppkandidat: Soraya Post

Partigrupp: Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D-gruppen)

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: Partiet fick 5,49 procent, vilket gav 1 mandat.

pil
Feministiskt initiativs toppnamn under EU-valet

• Soraya Post, 62, Göteborg

• Stina Svensson, 49, Göteborg

• Jamie Gomez, 58, Höör

• Toktam Jahangiry, 45, Malmö

• Joakim Månsson Bengtsson, 26, Lund

• Gudrun Tiberg, 73, Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro