ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Det vill Moderaterna i EU-valet – fem frågor som partiet driver

Linnea Bergman · 20 Apr 2019
Uppdaterad 20 Apr 2019

Foto: TT.


Vill du få bättre koll på vad Moderaterna egentligen vill i EU? Med Metros guide får du snabbt en överblick över några av de viktigaste frågorna som partiet vill driva i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Stoppa stöldligor

En av Moderaternas huvudområden inför EU-valet handlar om kriminalitet och trygghet. Partiet trycker på att de vill stoppa de internationella stöldligorna som står för många inbrott i Sverige och andra EU-länder.

EU-medborgare som begår brott i Sverige ska även utvisas och inte vara tillåtna att komma tillbaka till Sverige igen. Partiet vill att det europeiska polissamarbetet förstärks för att bekämpa kriminella nätverk. Dessutom ska smugglingen av vapen och narkotika minska genom samarbete inom EU.

2. Asylcenter vid EU:s yttre gräns

Moderaterna vill att invandringen till EU blir mer kontrollerad. Ett sätt att göra det på är att inrätta asylcenter vid EU:s yttre gräns som partiet dessutom tycker måste stärkas. Om människors asylskäl kan prövas redan vid EU:s yttre gräns är förhoppningen att färre ska göra den ofta farliga resan till EU.

– Om inte EU tar tag i frågorna om kriminalitet och invandringen, så kommer de att stå i vägen för allt annat inom EU, har partiets toppkandidat Tomas Tobé sagt.

På två av Moderaternas affischer utlovas att toppkandidaten Tobé ska göra Sverige tryggare och positiva budskap om kärnkraft framförs. Foto: TT.
På två av Moderaternas affischer utlovas att toppkandidaten Tobé ska göra Sverige tryggare och positiva budskap om kärnkraft framförs. Foto: TT.

3. Utöka kärnkraften

I Moderaternas kampanj ingår att partiet vill öka kärnkraftsutbyggnaden. På de gröna och gula affischerna som partiet tryckt upp inför valet står texten ”kärnkraft är klimatsmart”.

EU:s forskningsbudget för kärnkraften ska fördubblas, tycker partiet. Bland annat vill partiet ge pengar till Eurotom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen i EU. Ett syfte med att satsa på kärnkraft är att man på så sätt ska kunna ersätta olja, brunkol och gas.

På klimatområdet ska Europa visa resten av världen att det går att kombinera tillväxt och hållbarhet.

4. Jobba mot inbromsande tillväxt

Moderaterna tycker även att EU gör felaktiga budgetprioriteringar, vilket enligt EU kan bidra till inbromsande tillväxt. I stället för att fokusera på att höja upp EU:s budget och omfördela bidrag mellan länderna så ska vi fokusera på forskning, innovation och handel och företagande, tycker partiet.

5. Vill inte att valet ska handla om populism

En del partier har lyft kampen mot populism som en av de viktigaste frågorna i EU-valet. Men det håller inte Moderaterna med om. Moderaterna vill i stället se ett ökat fokus på sakfrågor. ”Det är naivt att tro att populism kan bekämpas enbart genom avståndstaganden och poserande,” har Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé tidigare skrivit.

pil
Fakta: Moderaterna i EU-valet 2019

Toppkandidat: Tomas Tobé.

Partigrupp: Europeiska folkpartiets grupp (EPP).

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: Partiet fick 13,65 procent, vilket gav tre mandat.

pil
Moderaternas 10 första namn på EU-listan:

1. Tomas Tobé, Stockholms län2. Jessica Polfjärd, Västmanlands län3. Jörgen Warborn, Hallands län4. Arba Kokalari, Stockholms stad5. Gustaf Göthberg, Västra Götalands län6. Micaela Löwenhöök, Västerbottens län7. Hans Wallmark, Skåne län8. Jelena Drenjanin, Stockholms län9. Christian Holm Barenfelt, Värmlands län10. Joanna Sjölander, Östergötlands län

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro