ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Det vill Socialdemokraterna i EU-valet – fem frågor som partiet driver

David Peterson · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019

Foto: TT


Vill du få bättre koll på vad Socialdemokraterna egentligen vill i EU? Med Metros guide får du snabbt en överblick över några av de viktigaste frågorna som partiet vill driva i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Stoppa högerextremism

Kampen mot högerextremismens framfart i Europa är en av de viktigaste valfrågorna för Socialdemokraterna, enligt toppnamnet Helené Fritzon.

– Det EU som skapades för att bygga fred, bekämpa extremism och skapa välstånd är hotat. Högerextremismen växer, grundläggande rättigheter angrips, framtidens utmaningar tas inte tag i, säger hon i Metros stora enkät.

Partiet vill att EU ska vara en garant mot krafter som vill inskränka på demokratin och rättigheter.

2. Ordning på arbetsmarknaden

Socialdemokraterna vill se till att konkurrens sker på lika villkor och inte genom lönedumpning och dålig arbetsmiljö. De vill se till att EU ska se till att oseriösa aktörer hålls bort.

– Ordning och reda på arbetsmarknaden och den självklara principen att alla som arbetar i Sverige ska göra det med svenska löner och arbetsvillkor. Men också kampen för att garantera alla som arbetar i Europa trygga och anständiga arbetsvillkor, säger Johan Danielsson, som står på plats två på partiets lista, i Metros enkät.

Socialdemokraternas EU-toppkandidat Heléne Fritzon.
Socialdemokraternas EU-toppkandidat Heléne Fritzon.

3. Höga klimatmål

Partiet vill att EU ska gå före i klimatfrågor. De vill se till att tuffa och höga klimatmål gäller i hela Europa. Samtidigt vill de ställa de största aktörer till svars och att EU utkräver ansvar från de stora företagen som enligt S står för nästan alla utsläpp.

Socialdemokraterna vill också att det blir lättare att resa klimatsmart och att unionen driver på för att det ska bli lättare att ta tåg.

4. Starkare arbetsmiljöregler

Antalet ämnen som omfattas av EU:s cancerlagstiftning bör dubbleras, enligt Socialdemokraterna. De vill se skarpare regler när det kommer till cancerframkallande och reproduktionsstörande ämnen på arbetsplatserna.

Gemensamt ansvar för flyktingar

Socialdemokraterna vill att biståndet från Sverige och EU i högre utsträckning stödjer människor och regioner där många är på flykt och för att motverka de bakomliggande orsakerna till att människor flyr. De anser att alla länder i EU behöver ta lika stort ansvar för mottagande av asylsökande.

pil
Fakta: Socialdemokraterna i EU-valet 2019

Toppkandidat: Helené Fritzon

Partigrupp: Europeiska folkpartiets grupp (EPP).

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: Partiet fick 24,19  procent, vilket gav fem mandat.

pil
Socialdemokraternas 10 första namn på EU-listan:

• Heléne Fritzon

• Johan Danielsson

• Jytte Guteland

• Erik Bergkvist

• Evin Incir

• Ilan de Basso

• Carina Ohlsson

• Linus Glanzelius

• Åsa Björkmarker

• Adnan Dibrani

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro