ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det vill Vänsterpartiet i EU-valet – fem frågor som partiet driver

David Peterson · 22 Apr 2019
Uppdaterad 22 Apr 2019

Foto: TT


Vill du få bättre koll på vad Vänsterpartiet egentligen vill i EU? Med Metros guide får du snabbt en överblick över några av de viktigaste frågorna som partiet vill driva i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Nytt europeiskt samarbete

Vänsterpartiet, som tidigare drivet på för att Sverige ska lämna EU, vill nu förändra unionen i grunden. Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU finns kvar men det är inte längre aktuellt att driva frågan om EU-utträde. Tillsammans med andra vänsterpartier i Europa vill V se till att EU ”sätter människor och klimat före marknadsintressen.”

Lagliga vägar för flyktingar

Sveriges och EU:s klimatutsläpp och vapenexport är en bidragande orsak till att människor behöver fly, enligt Vänsterpartiet. De vill att EU erbjuder skydd till människor på flykt och accepterar inte beväpnade gränsvakter och stängda gränser.

Vänsterpartiet vill skapa lagliga och säkra vägar för flyktingar och migranter samt skapa en koalition av villiga EU-länder för en human flyktingpolitik.

Malin Björk är Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet.
Malin Björk är Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet.Foto: Vänsterpartiet

Förbud mot vapenexport

Vänsterpartiet ha ett verkningsfullt förbud mot vapenexporter till diktaturer, länder i krig och till länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. De är emot en militarisering av EU och anser att inga EU-pengar ska gå till upprustning.

Feministisk handelspolitik

Enligt Vänsterpartiet har EU:s åtstramningspolitik straffat kvinnor särskilt hårt. De tycker att unionen ska införa en feministisk budget och handelspolitik som bygger på feministisk analys.

Stoppa storföretagens skatteflykt

Vänsterpartiet vill göra EU mer demokratiskt och se till att EU:s byråkrater, kommissionärer och domare får mindre makt. De vill också begränsa lobbyister närvaro i EU.

Enligt Malin Björk, partiets toppnamn i EU-valet, har Vänsterpartiet tagit på sig ledartröjan i att kräva krafttag mot storföretagens skatteflykt.

– Det arbetet kommer jag fortsätta, säger hon i Metros stora enkät.

pil
Fakta: Vänsterpartiet i EU-valet 2019

Toppkandidat: Malin Björk

Partigrupp: Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL).

Så gick det i Europaparlamentsvalet 2014: Partiet fick 5,66  procent, vilket gav ett mandat.

pil
Vänsterpartiets 10 första namn på EU-listan:

• Malin Björk, Bryssel,

• Ana Süssner Rubin,

• Deniz Butros,

• Nina Broman Costa,

• Hanna Gedin

• Ida Legnemark,

• Rikard Warlenius,

• Jonas Karlsson,

• Sara Högelius,

• Carolina Gustafsson,

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro