ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det visste du inte om – containrar

Gunnar Harrius · 5 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Johan Wallén, marknadschef på Stockholms hamnar.

Johan Wallén, marknadschef på Stockholms hamnar. Foto: Pixabay/Gunnar Harrius


Ekonomisk utveckling förknippas ofta med tekniska framsteg och spektakulära uppfinningar. Men få saker har förändrat vår värld så mycket som en hopsvetsad plåtlåda.

klar

Artikellänk är kopierad

Det ser inte direkt ut som ett omvälvande tekniskt framsteg. Men containern, denna 20 fot långa legokloss har faktiskt förändrat hur i princip all handel bedrivs. Ekonomisk utveckling styrs av två saker: produktionskostnad och fraktkostnad. Efter containernhandelns start på 70-talet har man kunnat pressa fraktkostnaderna, och kan därför producera en vara där det är billigast.

– Många menar att containern har betytt mer för världshandeln än alla internationella handelsavtal som har slutits, säger Johan Wallén, marknadschef på Stockholms hamnar.

Det avgörande är egentligen inte själva containern, utan standardiseringen av den. Branschen har kunnat bygga en hel logistik kring lådan. Containern går att lasta direkt från en båt till ett tåg, och vidare till en lastbil. Detta har gjort att man har lyckats skala upp frakterna, och strypa kostnaderna.

– Vad vi sett de senaste åren är att fartygen bara blir större och större, det har pressat frakterna enormt de senaste åren, säger Johan Wallén.

De låga fraktpriserna har varit en förutsättning för en snabbare globalisering. Utan containern hade inte integrationen av Ostasien i världshandeln varit möjlig.

– Det är drastiskt vad det har inneburit för globaliseringen. Fraktkostnaderna från Ostasien har aldrig varit så låga, och det är en förutsättning för världshandeln i dag, säger Johan Wallén.

klar

Artikellänk är kopierad

Gunnar Harrius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro