ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Detta är rockarna Wolfmothers år

Patrik Wirén · 14 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Australiska Wolfmother har tagit rockvärlden med storm. I dag släpper de sin debutskiva i Sverige och nu väntar spelningar på Roskildefestivalen och i Stockholm.

Australiska Wolfmother har tagit rockvärlden med storm. I dag släpper de sin debutskiva i Sverige och nu väntar spelningar på Roskildefestivalen och i Stockholm. Foto: Universal Music:


klar

Artikellänk är kopierad

Engelsk och amerikansk rockpress är enig; 2006 är Wolfmothers år. Hemma i Australien är de redan stjärnor och i Storbritannien spelar de för utsålda hus. I dag släpps debuten i Sverige. Några veckor senare kommer trion till Roskildefestivalen och den 16 augusti besöker de Debaser.

JÄMFÖRS MED BLACK SABBATH – London!     Sångaren Andrew Stockdale inleder med en kort hälsningsfras, som genast möts av ett öronbedövande jubel. Ett utsålt Koko, beläget i Camden och med en kapacitet på 1 200 personer, är stället som gäller denna onsdagskväll. Bandet, som jämförts med namn som Black Sabbath, Led Zeppelin, White Stripes och Queens of the Stone Age, har på rekordkort tid nått de stora scenerna. – Vi har spelat tillsammans i ungefär sex år och kallat oss för Wolfmother sedan 2004, förklarar basisten Chris Ross. Att vi jammade i en evighet innan vi skrev låtar eller spelade ute är troligtvis anledningen till att folk tycker att det gått fort för oss. Vanligtvis utvecklar grupper sitt sound och sitt uppträdande inför en publik, vi gjorde det i replokalen.

IMPROVISERAR Det är inte bara Andrews klassiska rockposer och gitarriff som för tankarna till 70-talet. Liksom många av dåtidens akter är killarna, som alla är strax under 30, måna om att lämna utrymme åt improvisation. – Vi gillar att jamma, säger Chris Ross. Det är viktigt för oss som musiker att hålla det intressant för oss själva, att ta chanser och se vad som händer. När det fungerar och bandet och publiken synkar med varandra kan det vara skillnaden mellan en bra och en fantastisk konsert.

DUNGEN SOM FÖRBAND Efter Englandssvängen väntar en vända till Staterna samt en turné i Australien med svenska Dungen som förband. Men innan dess ska ett stort antal europeiska festivaler avverkas. Den 2 juli intar gruppen Roskildefestivalen. – En kompis var på festivalen för några år sedan och jag minns hur han berättade om alla coola grupper han hade sett. Jag längtar verkligen efter att få resa runt i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro