ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Detta vill svenska volontärer helst engagera sig för

Aron Andersson · 14 Jun 2017
Uppdaterad 14 Jun 2017
Läxhjälp är ett populärt sätt att engagera sig ideellt.

Läxhjälp är ett populärt sätt att engagera sig ideellt. Foto: Shutterstock / IBL


Att engagera sig ideellt är populärt bland svenskarna, och allra flest vill jobba med barn och ungdomar eller integrationsfrågor, enligt en färsk undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Åtta av tio svenskar mår bättre av att jobba ideellt, visar en ny undersökning där volontärer svarat på frågor om varför de engagerar sig i olika frågor.

LÄS MER: Våga vara volontär

Att engagera sig för barn och ungdomar eller integrationsfrågor är de två områden som är populärast bland de tillfrågade. Det sistnämda seglade under 2015 upp som det mest populära området, och har sedan dess hamnat på en andraplats.

– Det har inte kommit lika många nyanlända till Sverige, så den akuta situationen har förändrats. Däremot finns det fortsatt ett väldigt stort behov av ideella personer som engagerar sig i olika inkluderingsinsatser, säger Anna Snell, kommunikationsansvarig vid Volontärbyrån.

De ligger bakom undersökningen Volontärbarometern som visar att 65 procent av de som engagerat sig under 2016, gjorde så vid flera tillfällen, regelbundet under året. Det vanligaste är praktiska uppdrag, enligt Anna Snell.

– Populära uppdrag är att hjälpa till vid evenemang, det kan vara Pridefestivaler till exempel. Sedan är praktiska uppgifter populära, det är alltifrån att köra djurambulans och att koka kaffe till att hjälpa med administrativa frågor. Men även uppgifter inom det vi kallar utbildning och språk, det vill säga läxhjälp, språkstöd är populärt.

LÄS MER: Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

pil
Detta får volontärer att engagera sig

Inom dessa områden har volontärer engagerat sig under 2016

Barn och ungdom 40 procent

Integration och asylsökande 32 procent

Social gemenskap 21 procent

Ekonomisk/social utsatthet 19 procent

Kvinnor 15 procent

Inom dessa områden vill volontärerna engagera sig framåt

Barn och ungdom 62 procent

Integration 48 procent

Kvinnor 45 procent

Mänskliga rättigheter 43 procent

Social gemenskap 37 procent

pil
Om undersökningen:

1811 personer som sökt volontäruppdrag via Volontärbyrån svarade på enkäten i mars 2017. Det är en svarsfrekvens på 32 procent.

Källa: Källa: Volontärbyrån

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro