ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dharavibor protesterar mot Oscars-vinnaren

TT · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

"Vi är inga slumhundar" lyder texten på en jätteaffisch vid infarten till Indiens största slumområde Dharavi. Här är det få som bryr sig om Oscarsstatyetter.

Dharavi är en enorm, kaotisk samling vingliga tegelhus, bambuhyddor med plåttak, avfallsgropar, flottiga gatukök och bullriga, dammiga verkstäder.

För dem som gjorde den prisade Slumdog millionaire var den skriande fattigdomen en cineastiskt tacksam miljö, men de som bor här menar att filmen inte har mycket att säga om deras liv ur hand i mun.– Sånt där händer bara hjältar i filmer och inte i våra liv, säger Avinash Sawant vars främsta ambition i livet är att komma bort från den slum där han föddes.– Ingen kommer någonsin hit, ingen bryr sig någonsin om oss, tillägger han.Det 214 hektar stora Dharavi ligger mitt i ett attraktivt byggområde i Bombay, Indiens största stad och ekonomiska centrum, och har länge varit en nagel i ögat på dem som vill att Bombay ska bli också ett globalt finanscentrum.

46-åriga sexbarnsmamman Manjula har bott i Dharavi i 20 år och har inte sett den film som nu sprider bilder från slummen över all världens biodukar.– Det där berör inte våra liv, förklarar hon medan hon hämtar vatten vid en av områdets pumpar.– Vilka som än gjorde filmen så kommer de att tjäna pengar. Vad har vi med det att göra?23-åriga Varsha Jitendra Bhosie, som vuxit upp i Dharavi, har däremot sett Slumdog millionaire.– Jag tyckte om den men blev illa berörd av namnet.– De filmade i Dharavi och den handlar om Dharavi, men namnet Slumdog. . . de kallade oss hundar och det kändes inte alls bra, säger hon.

Filmen bygger på boken "Q and A" av den indiske författaren Vikas Swarup, och just den ändrade titeln tycks ha upprört många sluminvånare — också Dharavibor som tyckte om själva filmen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro