ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

DI: "Höj åldersgränsen för fingeravtryck i pass"

Mia Odeh · 24 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Datainspektionen anser att åldersgränsen för att registrera fingeravtryck i pass  bör höjas till cirka 14 år.

Datainspektionen anser att åldersgränsen för att registrera fingeravtryck i pass  bör höjas till cirka 14 år. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

FINGERAVTRYCK. Redan innan datumet slagits fast för införandet av fingeravtryck i pass varnar nu Datainspektionen, DI, för brister med tekniken och föreslår att åldersgränsen för att lämna fingeravtryck höjs.I det nuvarande förslaget från justitiedepartementet ska alla över sex år lämna fingeravtryck vid passansökan när tekniken blir obligatorisk till våren 2009, Men DI menar att åldersgränsen åtminstone bör fördubblas eller ligga runt 14 år, på grund av att fingeravtryck inte kan anses tillförlitliga innan dess.Dessutom påpekar DI att det inte går att garantera att informationen inte kommer att missbrukas när passen läses av utomlands, trots att fingeravtrycken endast lagras i ett chip i passet istället för i någon databas.– Vi vill passa på att varna för de betydande risker det medför att införa fingeravtryck i pass som ju till sin natur till största del kommer att användas utanför Sveriges gränser och att det därmed borde vara omöjligt att garantera att biometriska uppgifter om svenska medborgare inte missbrukas vid passkontroller i andra länder eller när passet används som id-handling utomlands, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Lagring av fingeravtryck i pass har sedan den första september testats i Malmö som ett frivilligt tillval bland passansökande. Staffan Tilling vid rikspolisstyrelsen medger att tillförlitligheten brister i yngres fingeravtryck och förklarar att diskussionen om åldergräns fortfarande pågår.– Det stämmer att det kan vara problem med småbarns avtryck. Det har framkommit under vår pilot i Malmö. Sverige kommer att följa den rekommendation som EU bestämmer, säger Staffan Tilling.Han instämmer dock inte i DI:s yttrande om säkerhetsrisken med att lagra avtrycken i passets krets.– När det gäller fingeravtrycket så är informationen skyddad. Det krävs en nyckel eller att sverige överlämnar certifikat för att låsa upp informationen. Det gör vi bara till säkra länder, det är än så länge lämnder inom EU. Därför förstår jag inte riktigt farhågorna från Datainspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro