ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diabetessjuka Luke, 7, fick blodsockerfall – räddades av hunden Jedi

Hugo Ewald · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

Foto: Saving Luke/Facebook


Mitt i natten drabbades sjuåriga Luke Nutall av ett blodsockerfall. Familjen sov, men den tränade labradoren Jedi fanns i närheten och kände av blodsockerfallet så att Luke kunde få sin medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid två års ålder drabbades nu sjuåriga Luke Nutall med typ 1-diabetes. Typ 1-diabetes är den mer sällsynta, delvis ärftliga formen av diabetes som ungefär 50 000 personer i Sverige lider av. I grunden innebär sjukdomen att personen som lider av den får för mycket socker i blodet och därför regelbundet måste få insulin.

Det innebär att Luke lever med flera olika sorters system som mäter hans blodsockernivåer. Men han har också hunden Jedi. ► LÄS MER: Petter, 31, har diabetes: "Ett mentalt krig 24 timmar om dygnet"

Jedi har tränats sedan 11 veckors ålder att vara en så kallad diabeteshund, som med sin näsa kan märka varningssignaler som att Luke lider av lågt eller högt blodsocker. Jedi är också en nära vän till Luke och följer honom överallt. 

– De älskar varandra. Det går inte riktigt att förklara deras band, det är väldigt starkt och väldigt vackert, sa Lukes mamma Dorrie till CBS news.

Till Metro säger Dorrie att Jedi räddar Luke från alla toppar och dalar och alla jobbiga känslor som det innebär. Att träna Jedi tog tre år. Under lördagen kom Jedi att bli extra viktig.

Det var mitt i natten. Utåt sett var allt som vanligt, familjen sov inga larm hade börjat ringa. Vad ingen visste var att Lukes blodsocker var farligt lågt.

Jedi fanns dock på plats och kunde känna av att Lukes blodsockernivå var låg. Jedi hoppade upp i Dorries säng och satt sig på henne tills hon vaknade upp. På så sätt kunde Luke få sin glukostablett och sedan fortsätta sova – utan fara.

– Jag tror många inte förstår livet med typ 1-diabetes. Diabetesen når toppar och dalar varje gång.  Luke skulle inte dött på direkten den där kvällen jag tog den där virala bilden och det är sällsynt att människor dör i sömnen. Men som förälder måste du ständigt vara på din vakt, säger Dorrie till Metro.

Hon berättade om händelsen i ett Facebookinlägg som nu blivit viralt, och hoppas att med det kunna sprida kunskap om typ-1 diabetes så att ett botemedel till slut ska kunna hittas.

– Min son har inte sett en dag utan sprutor på fyra år. Jag hoppas att vi och andra med sjukdomen kan få mer stöd och sprida mer kunskap om sjukdomen, säger Dorrie.

► LÄS MER: Kallades olämplig förälder – för att han har diabetes

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro