ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diamantplanet upptäckt i Vattumannen

Tomas Lundin · 25 Jun 2014
Uppdaterad 26 Apr 2017
Diamantplanet upptäckt i Vattumannen Planeten tros vara i samma storlek som jorden och stjärnan den kretsar runt är något större än solen.

Diamantplanet upptäckt i Vattumannen Planeten tros vara i samma storlek som jorden och stjärnan den kretsar runt är något större än solen. Foto: NRAO


Den här upptäckten är inte bara guld – den är diamant. Forskare tror att de hittat en planet som är stor som jorden och består av en enda diamant.

klar

Artikellänk är kopierad

Astronomer vid universitetet i Wisconsin har upptäckt vad de tror är den kallaste vita dvärgen någonsin. En vit dvärg är resterna av en slocknad stjärna och i det här fallet kan himlakroppen vara så kall så att kolet i den har frusit och kristalliserats – vilket i praktiken gör den till en enorm diamant, skriver Space.com.

Forskarna upptäckte himlakroppen när de studerade en neutronstjärna i stjärntecknet Vattumannen. Ibland stördes strålningen från neutronstjärnan av ett objekt som passerade framför den, men forskarna har inte lyckats fånga det på bild.

– Om det är en vit dvärg där, och det är det med största säkerhet, måste den vara extremt kall, säger Bart Dunlap, doktorand vid universitetet i North Carolina till Space.com.

Kall betyder något helt annat i stjärnsammanhang. Stjärnan är fortfarande varmare än en masugn med en temperatur på 2 700 grader, men det är ändå fem tusen gånger svalare än solen.

Astronomer har länge trott att diamantplaneter finns i teorin och flera misstänkta kandidater har tidigare presenterats. Bland annat en planet i vår egen galax Vintergatan. Den tros däremot bara vara någon kilometer i diameter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro