ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dickens a´ la indien

Elin Larsson · 5 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Dev Patel som Jamal Malik och Freida Pinto som Latika i årets stora oscarsvinnare ”Slumdog millionaire”.

Dev Patel som Jamal Malik och Freida Pinto som Latika i årets stora oscarsvinnare ”Slumdog millionaire”.


klar

Artikellänk är kopierad

Slumdog millionaireDRAMA. Dickens möter Bollywood i den här åttafaldiga Oscarsvinnaren i regi av engelsmannen Danny Boyle (”Trainspotting”). Hjälten är 18-årige Jamal (Dev Patel) som nått högsta priskategorin i tv-programmet ”Vem vill bli miljonär?”. 

Eftersom han är en föräldralös kille från Bombays slum tar man för givet att han fuskat. Så när Jamal är en fråga från att vinna 20 miljoner rupier arresteras han.

Hans förklaring till att han kunnat svaren blir berättelsen om hans liv, skildrat i mer eller mindre dramatiska tillbakablickar.  Där finns den cyniske storebrorsan Salim (Madhur Mittal), som blir gangster, och framför allt finns där Latika (Freida Pinto) – Jamals stora kärlek som han känt sen barndomen, och nu gör allt för att återfinna.

”Slumdog millionaire” är en medryckande saga om gott och ont, med stark miljöfärg (det syns och känns att den är inspelad på plats) och den för Danny Boyle så typiska känslan för suggestivt, rytmiskt bildspråk, understruket av den sköna, oscarsvinnande musiken.

Filmens flotta form imponerar med tanke på att budgeten var en tiondel av den för ”Benjamin Buttons otroliga liv”. På minussidan hamnar de platta skurkschablonerna och skildringen av Latika som en klichéartad drömtjej, typiskt nog spelad av den fotomodellsnygga Pinto som i det civila är just – fotomodell.

Långsamt – men välspelat

Jag har älskat dig så länge

DRAMA. Kristin Scott-Thomas imponerar på franska i lågmält drama om en kvinna som flyttar in hos sin systers familj efter ett 15-årigt fängelse­straff. Långsamt, men välspelat och utan att avslöja för mycket i förtid.

Varmt om soulhjälte

Am I black enough for you?

DOKUMENTÄR. Spretigt men varmt personligt porträtt av Phillysoul-hjälten Billy Paul, som hade en brottarhit 1972 med låten ”Me and Mrs Jones”, följd av den politiskt kontroversiella titellåten. Regi av svensken Göran Olsson.

Korkat och förutsägbart

Taken

ACTIONTHRILLER. Avdankad CIA-agents (Liam Neeson) para-noida farhågor besannas när dottern kidnappas på Parissemestern. Korkat, extremt förut­sägbart och med rutten syn på allt och alla. Ja, förutom amerikanska CIA-agenter, då.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro