ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diesel- och miljöbilar når nya höjder

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Äntligen börjar vi närma oss Europa vad det gäller dieselandelen, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, till TT. -Där är omkring 50 procent av de nyregistrerade bilarna dieselbilar. I länder som Österrike och Schweiz ligger dieselandelen på 85 procent. Högst andel Dieselandelen bland de nyregistrerade bilarna under juli landade på 19,3 procent (3 647 bilar), att jämföra med 7,4 procent under samma månad i fjol. -19,3 procent är den högsta andelen någonsin. Fler dieselbilar vinner både myndigheter, företag och individer på, säger Moldén. Hittills i år har dieselandelen mer än fördubblats jämfört med i fjol, från 8,9 procent till 17,1 procent för januari till juli. Moldén tillskriver detta den retroaktiva partikelfilterrabatt som utfärdats samt att vissa dieselbilar har klassats som miljöbilar vilket gjort att de inte behövt betala trängselskatt i Stockholm.

Omkring 10 procent av den totala bilparken i Sverige består nu av dieselbilar - att jämföra med cirka 40 procent i övriga Europa. Fler miljöbilar Miljöbilsregisteringarna ökade också stort under juli - hela 390 procent jämfört med i fjol. Då registrerades 495 miljöbilar jämfört med 2 423 i år. Hittills i år har 20 944 miljöbilar registrerats, de står för 12,8 procent av alla nyregistreringar.

Den totala nyregistreringen av personbilar går också upp. I juli registrerades 18 895 nya personbilar vilket är en ökning med 9,9 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Hittills i år har 163 107 nya personbilar registrerats, en ökning med 5,7 procent jämfört med i fjol. Försäljningen av lastbilar mattades dock av med 1,8 procent under juli, men hittills i år har lastbilsregistreringarna (både lätta och tunga) ökat med 14,4 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro