ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Digitalboxen en energibov

TT · 16 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DIGITALBOX. Om alla kunder valde den energisnålaste digital-tv-boxen i stället för den mest energislukande skulle Sverige spara energi motsvarande uppvärmningen av 2 000 normalstora villor varje år.

Energimyndigheten har testat tio nya digital-tv-boxar i budgetklassen. Analyserna visar att energiförbrukningen skiljer mycket mellan olika fabrikat, och skillnaden blir ännu större när boxen är inbyggd i tv:n. Då är skillnaden mellan den glupskaste och snålaste boxen cirka 82 000 megawattimmar (MWh) per år."Införandet av digital-tv påverkar därför inte bara energianvändningen i de enskilda hushållen, utan i hela landet", skriver Anita Aspegren, enhetschef vid myndighetens testlaboratorium, i ett pressmeddelande.

Testerna visar att energiförbrukningen inte är speciellt hög när boxarna används, men att den så kallade stand-by-förbrukningen ligger betydligt högre än hos tv-apparater med inbyggd box. I några fall använder boxarna nästan lika mycket energi oavsett om de är på eller avstängda. Bara två av de testade boxarna har strömbrytare, resten går inte att stänga av helt om man inte drar kontakten ur väggen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro