ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Digitaliseringen öppnar för nya utbildningar

Gustaf Larsson · 5 Jan 2019
Uppdaterad 5 Jan 2019
Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin, menar att digitaliseringen öppnar upp för nya yrkesroller.

Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin, menar att digitaliseringen öppnar upp för nya yrkesroller. Foto: 360 You Photography


Nya utbildningar måste till för att fylla arbetsmarknadens digitala behov, visar en ny rapport från Nackademin. Med anledning av det förväntas tre nya utbildningar starta upp redan till hösten. Branscherna är med från ax till limpa när vi tar fram en ny utbildning”, säger skolans vd Astrid Westfeldt Corneman.

klar

Artikellänk är kopierad

I Nackademins arbetsmarknadsrapport över 2019 pekas tre nya yrkesroller ut som skolan erfar kommer att rita om kompetenskartan: Välfärdstekniksamordnare, fastighetsingenjör med inriktning mot automation och virtual reality-utvecklare.

Enligt rapporten kommer dessa tre så kallade hybridyrken att behövas när digitaliseringen suddar ut gränsen mellan branscherna.

– Det är en tendens som vi ser inom fler branscher, på grund av digitalisering, automatisering och den tekniska utvecklingen i stort, säger Nackademins vd Astrid Westfeldt Corneman och fortsätter:

– När det gäller välfärdsteknik så står vården inför en enorm utmaning när det gäller att ha kapacitet för den demografiska utvecklingen, som man inte kommer att klara av genom att enbart anställa fler personer. Man kommer i stället att behöva arbeta på nya, mer effektiva sätt.

Nya utbildningar ska tillsättas

Utifrån rapporten har Nackademin nu ansökt om att starta utbildningar inom de tre områdena. Om detta beviljas är förhoppningen att dra i gång redan hösten 2019.

– Yrkeshögskolans absoluta styrka är pricksäkerheten. Vi kan ha örat mot marken och kan inom relativt kort tid omvandla ett nytt kompetensbehov till en utbildning som förser arbetsmarknaden med ny typ av kompetens, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Hur anpassar ni generellt era utbildningar efter branschens behov?

– Branscherna är med från ax till limpa när vi tar fram en ny utbildning. Alla våra utbildningar utgår från konkreta anställnings- och kompetensbehov och är framtagna i nära samarbete med arbetsgivare från respektive bransch. Arbetsgivarnas engagemang i utbildningarna fortsätter även efter att utbildningarna har startat genom att sitta i ledningsgrupper, föreläsa och ta emot studiebesök.

Tror du att några av utbildningarna som finns i dag på sikt kommer bli överflödiga?

– Absolut, utbildningar behöver förändras i samma takt som yrkesroller och behoven på arbetsmarknaden förändras. En enda utbildning kommer inte att räcka hela livet och det kommer att krävas flexibla utbildningsinsatser för att möta de nya behoven.

pil
Om rapporten:

Arbetsmarknadsrapporten 2019 baseras på det ansökningssarbete som Nackademin genomfört under 2018, för att undersöka arbetsmarknadens behov av nya kompetenser.

623 arbetsgivare inom bland annat branscherna IT, bygg, kommunikation och fastighet medverkade i ansökningsarbetet.

Yrken som kommer att behövas i framtiden:

• Välfärdstekniksamordnare

• Fastighetsingenjör med inriktning mot automation

• Virtual Reality-utvecklare

Källa:  Källa: Nackademin

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro