ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Diktatur är något totalt oacceptabelt”

BBC · 16 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Professorn Tariq Ramadan om demokrati

klar

Artikellänk är kopierad

Vem skulle du rösta på som president för hela världen?– För det första skulle jag inte stödja den idén för det är fel väg att gå. Min uppfattning om makt är att den aldrig kan vara rättvis om den är absolut. Vi behöver en maktbalans.

Kan terrorism förstöra demokrati?– Det vi har sett nyligen, särskilt efter 11 september, är civila rättigheter som har gått förlorade som ett direkt resultat av terrorism. När man försöker bekämpa terrorism på detta sätt så låter demokratiska stater terrorism underminera hela det demokratiska systemet.

Vem härskar över världen?– Jag tror att det finns makt som är synlig och sådan som är mindre synlig. Ekonomiska och transnationella organisationer har en enorm makt som inte alltid talas om offentligt. Medierna är också väldigt mäktiga: de skapar opinion.

Varför ska man rösta?– Det är en skyldighet och även ett sätt att åstadkomma förändring. Medborgerligt deltagande i politik är mycket viktigt. För ofta pratar vi bara om medborgerliga rättigheter och glömmer bort medborgerliga skyldigheter och engagemang.

Är kvinnor mer demokratiska än män?– Jag tycker inte om när man delar upp verkligheten på det sättet: män på ena sidan och kvinnor på den andra. Det finns väldigt demokratiska kvinnor såväl som väldigt demokratiska män.

Är gud demokratisk?– För mig finns gud bortom detta begrepp och vi borde verkligen vara väldigt försiktiga när vi blandar de två områdena religion och politik, det kan vara riktigt farligt.

Är demokrati bra för alla?– Om man håller sig till demokratins värden och principer så skulle demokrati vara bra för alla.  Men i dag är de demokratiska modellerna långt ifrån perfekta, så de som baserar sin syn på demokrati på dessa demokratiska system kan inte vara bra för alla.

Vad skulle få dig att starta en revolution?– Många saker faktiskt, men för det första skulle jag säga om min mänskliga rättigheter inte respekterades. Om jag ser att folk, i något politiskt eller ekonomiskt systems namn, inte behandlas som människor, genom tortyr till exempel. Normalisering av tortyr skulle få mig att tänka att någonting behövde göras för att åstadkomma en förändring, en omvärdering, en revolution.

Är diktatur någonsin bra?– Nej, aldrig någonsin. Enligt min åsikt är en diktatur något totalt oacceptabelt. Idén om en vidsynt diktator som godhjärtat leder sitt folk är farligt, även om det börjar med de bästa intentioner.

Kan demokrati lösa klimatkrisen?– Jag är inte säker på att demokrati är den bästa lösningen på sådana etiska frågor. Folk kan vara mycket själviska och ibland måste vi ta impopulära beslut som inbegriper uppoffringar för att kunna rädda vår planet.

klar

Artikellänk är kopierad

BBC
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro