ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dim sum på Hisingen

Erik Almqvist · 20 Okt 2011
Uppdaterad 20 Okt 2011
Dim sum.

Dim sum. Foto: Christina Blom


Metros krogskribent Erik Almqvist besöker Dim Sum och jämför med Hello Monkey efter att Metroläsare hört av sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här dim sumen är betydligt sötare än vad Erik Almqvist tidigare ätit.
Den här dim sumen är betydligt sötare än vad Erik Almqvist tidigare ätit.Foto: Christina Blom
Räkdumplings.
Räkdumplings.Foto: Christina Blom

Jag har en skäggig vän som kategoriskt vägrar äta dumplings eftersom det ”bara är töntställen som serverar dem”. Och hur mycket jag än gillar maten på Hello Monkey och Peacock förstår jag att deras strävan efter någon sorts urban Monocle-coolhet kan vara frånstötande – i alla fall för någon som, likt min skäggige vän, är uppföd på punk, Findus krögarpytt och Sejdelns billiga fatöl. Sedan jag recenserade Hello Monkey har flera Metroläsare skrivit att restaurangen inte serverar ”riktig” dim sum. En av dem tipsade om att jag borde besöka en liten restaurang på Hisingen vars dim sum, enligt hennes mail, skulle vara ”genuin och kinesisk”. Så, en tidig oktoberkväll hoppar jag av spårvagnen på Vågmästareplatsen och går 500 meter tills jag ser en skylt med flagnande kinesiska bokstäver. Inne på Dim sum väntar några stammisar på sina take away-påsar i reklamradioskvalet från en bergsprängare. Medan jag njuter av den hisingsromantiska utsikten från mitt bord – fullmånssken över några containrar på en parkeringsplats – letar ägaren Benni igenom en hurts fylld med pärmar och tejprullar för att hitta ”den nya menyn”. Han förklarar att hans morbror, som står i köket, öppnade restaurangen för några månader sedan. Eftersom morbrodern inte talar svenska har Benni ryckt in för att sprida ordet om restaurangen. En del i det arbetet har varit att rätta till menyns stavfel. En annan del är att noggrant förklara för alla nya gäster vad köket har att erbjuda. Flera av rätterna är restaurangen, enligt Benni, ensamma i Göteborg om att servera.

Han berättar att hans morbror lagat mat åt George Bush den äldre när presidenten under ett statsbesök i Guangdong bodde på hotellet där morbrodern arbetade. Det framgår dock inte vad Bush tyckte om maten. Den tydligaste skillnaden mot den dim sum jag tidigare ätit är att den här är betydligt sötare. De ovanligt välfyllda dumplingarna är öppna upptill så att de liknar små, sötaktiga kanapéer. Den friterade vetedegen med köttfyllning – som Benni kallar ”kinesisk hamburgare” är spröd och sockrad men ändå matig. Äter man dem i kombination med risrullarna som, för att fortsätta Bennis västvärldsanalogier, påminner om crepes, blir det dock lite mycket av det sirapslena. Att jämföra Dim Sum med Hello Monkey är orättvist mot båda krogarna. Det här är betydligt enklare – men, såvitt jag förstår, mer traditionellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Almqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro