ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din återvunna mobil kan bli olagligt elskrot i utvecklingsländer

Aron Andersson · 22 Nov 2016
Uppdaterad 24 Nov 2016
När du lämnar in din gamla mobil hos svenska operatörer för att få rabatt på nästa köp finns det ingen garanti för vad som händer med telefonen. Vissa säljs vidare till länder som Kenya och Indien, där det saknas tillförlitliga återvinningssystem.

När du lämnar in din gamla mobil hos svenska operatörer för att få rabatt på nästa köp finns det ingen garanti för vad som händer med telefonen. Vissa säljs vidare till länder som Kenya och Indien, där det saknas tillförlitliga återvinningssystem. Foto: TT / AP / Montage


Svenska operatörer vill att du ska köpa ny mobil – genom att byta in din gamla. Men din gamla telefon kan bli olaglig elskrot i länder utan fungerande återvinning.

klar

Artikellänk är kopierad

Byt in din gamla mobil mot en ny. Så lockar de svenska operatörerna dig att köpa telefon. Programmet Telenor Change låter exempelvis kunder byta mobil varje år om bara halva mobilens kostnad betalats.

Men vad händer med den gamla?

”Antingen får den ett nytt liv, i ett nytt land, i en ny hand. Eller plockas isär och blir till reservdelar. Oavsett kan du i lugn och ro och med gott samvete titta ut en ny mobil”, skriver Telenor på sin sajt.

Med inbytesprogrammet Telenor Change får kunder byta till en ny mobil varje år.
Med inbytesprogrammet Telenor Change får kunder byta till en ny mobil varje år.Foto: Skärmdump Telenor

Men majoriteten av de svenska operatörernas insamlade mobiler säljs vidare i Europa, och där hamnar en tredjedel av elskrotet i illegala flöden. Andra säljs vidare till länder som saknar återvinningssystem, skriver medlemstidningen Sveriges Natur, som ges ut av Naturskyddsföreningen.

– Återbruk är bra, men ingen i Sverige vill ha begagnade telefoner, för vi vill byta. För att telefonerna ska återbrukas måste de skickas till ett annat land och då tappar man kontrollen, säger Mårten Sundin, marknadsansvarig för El-kretsen, till tidningen.

►LÄS MER: Ska du köpa Iphone 7? Så mycket kan du få för din gamla mobil

De flesta mobiltillverkare är anslutna till icke vinstdrivande bolaget El-kretsen som gör en säker återvinning av gamla mobiler i Sverige. Men de får bara in en halv miljon telefoner om året. Varje år säljs fyra miljoner nya.

Eftersom svenska operatörer som Telia, Tele2, Telenor och Tre har en egen ”återvinning” av gamla mobiler så försvinner många telefoner den vägen. Bara Telenor har samlat in en halv miljon mobiler sedan 2007.

Enligt granskningen från Sveriges Natur är det 5 procent av mobilerna som återvinns direkt. Resten säljs vidare till Europa, Afrika och Asien. Siffrorna kommer från de företag som anlitats av operatörerna för att hantera återförsäljningen.

– Generellt sett är det en större miljövinst ju längre en produkt lever. På så sätt är det bra att den återbrukas, säger Mårten Sundin på El-kretsen till Metro.

►LÄS MER: Din mobil skapar hela 86 kilo avfall

Men det är i nästa steg som det blir problem, när mobilen är uttjänt och inte längre kan återvinnas i Sverige. Enligt siffror från Interpol hamnar 35 procent av elskrotet i Europa i illegala flöden, det hamnar sedan i första hand i Afrika och Asien.

– På så sätt kan man säga att det finns en problematik. Man kan säga att man exporterar ett miljöproblem. Vad som händer i slutskedet vet vi inte. Det finns exempel på att materialåtervinningsprocessen inte fungerar bra, att det inte sker i säkra miljöer. Det är dåligt både för miljön och för hälsan hos de som jobbar med det, säger Mårten Sundin.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro