ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din burgare kan se klar ut – men vara full av bakterier

Ida Gustafsson · 25 Sep 2015
Uppdaterad 26 Sep 2015
Hamburgaren ser klar ut men är inte helt genomstekt, visar forskning från SLU.

Hamburgaren ser klar ut men är inte helt genomstekt, visar forskning från SLU. Foto: TT/Jenny Svennås-Gillner


Brukar du kolla på hamburgarens färg i fall den är färdig? Du måste även kolla temperaturen ifall den är gjord på gasförpackad köttfärs. Enligt en ny studie från SLU kan sådana burgare innehålla bakterier – trots att de ser klara ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Hamburgare med köttfärs från gasfylld förpackning, modifierad atmosfär, ändrar färg fortare än färskmald köttfärs i stekpannan. Burgaren ser klar ut, men eftersom den inte är tillräckligt uppvärmd kan bakterier som EHEC och campylobakter fortfarande finnas kvar, visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.  

► LÄS MER: Man anmäler MAX: Kan inte visa att de har Sveriges godaste hamburgare

Genom att ha provstekt 80-90 hamburgare på både färskmald köttfärs och sådan från gasfylld förpackning och noterade en skillnad: 

– De hamburgare som är gjorda av köttfärs förpackad i modifierad atmosfär såg färdig ut vid 60 grader, det är för låg temperatur för att bakterierna ska avdö, säger Sofia Boqvist, docent vid SLU till Metro.  

För att bakterier som EHEC eller campylobakter ska dö måste kött hettas upp till 71 grader.  –  Det krävs väldigt få bakterier för att bli sjuk. Och det är oftast små barn och äldre som blir väldigt sjuka som kan få njursvikt, säger Sofia Boqvist.  Köttfärs som packats i modifierad atmosfär innebär att förpackningen består av 80 procent syrgas och 20 procent koldioxid. På så vis förlängs hållbarheten. Resultaten från SLU-studien visar att det är viktigt att konsumenter inte bara kan förlita sig på färgen för att avgöra om burgaren är färdigstekt.

– Om man gör hamburgare av färs förpackad i modifierad atmosfär bör man använda termometer, jag tror inte att det är så många konsumenter som har det. Och man får tänka på att man steker lite längre, att man känner efter på konsistensen och tittar på färgen på köttsaften, säger Sofia Boqvist.

► LÄS MER: Nu kan du äta en odlad hamburgare – för bara 100 kronor

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro