ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din hyrerätt kan bli dubbelt så dyr

Hanna Göransson · 8 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Johan Jernelius, 47, Katrina Mathsson, 53, dottern Ofelia Jernelius, 14 och Oliver, 13. 

Johan Jernelius, 47, Katrina Mathsson, 53, dottern Ofelia Jernelius, 14 och Oliver, 13.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

MEDELHYRA OM TIO ÅR I STOCKHOLM – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
MEDELHYRA OM TIO ÅR I STOCKHOLM – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
MEDELHYRA OM TIO ÅR I GÖTEBORG – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
MEDELHYRA OM TIO ÅR I GÖTEBORG – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
MEDELHYRA OM TIO ÅR I MALMÖ – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
MEDELHYRA OM TIO ÅR I MALMÖ – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK

Hyran för din hyresrätt kommer att fördubblas på tio år om regeringens utredning om marknadshyror bli verklighet. Det hävdar hyresgästföreningen. – Det kommer att tvinga människor att flytta, säger Terje Gunnarsson, ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

Måndag var sista dagen för remissvar på regeringens utredning om marknadshyror. Utredningen föreslår att hyrorna ska höjas där det finns en efterfrågan. Det betyder att hyreshöjningarna i attraktiva områden blir sju procent med dagens inflation. Ett förslag som får kritik från flera håll, bland annat Hyresgästföreningen. – Om det här blir verklighet, är den logiska konsekvensen att folk rensas bort från innerstaden, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. 

I Stockholms innerstad är 22 000 hyreshushåll låginkomsttagare. Enligt Hyresgästföreningens utredare, André Johansson, tillhör vart fjärde hushåll gruppen.

Värst drabbas unga, ensamstående och pensionärer. – Unga har svårt att konkurrera med folk med stabil inkomst, säger Tobias Olsson, på jagvillhabostad.nu.

Din hyresrätt kan bli dubbelt så dyr

INGET ALTERNATIV. Johan Jernelius har bott med sin familj på högbergsgatan på söder i Stockholm i en 4:a i 15 år. Han är orolig för en hyreshöjning. – Det värsta skulle vara att tvingas att flytta för att man inte har råd att bo kvar, säger han.

Johan, hans fru Katrina och deras två barn trivs i området och med grannarna. Att köpa en bostadsrätt är inget alternativ för familjen. – Jag gillar inte idén med bostadsrätter, säger Johan. Hela innerstaden blir bara för folk som har pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro