ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din mobil kan spela in dig utan att du vet om det – så raderar du ljudfilerna

Aron Andersson · 21 Feb 2017
Uppdaterad 21 Feb 2017

Foto: All over press / Montage


Använder du röststyrning i mobilen? Då spelas du in. Den som har Androidtelefon kan komma åt alla gamla inspelningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Visste du att din mobil spelar in dig? Dina röstkommandon lagras i flera år och har du en Android-mobil så kan du själv komma åt dem. Så här gör du:

Logga in på min aktivitet

den här adressen kan du logga in med ditt Google-konto och se din historik för alla Googletjänster du använder. Här lagras alltså sökningar, sajter du besökt, Youtube-klipp du sett och annat Google-relaterat.

I sökrutan överst kan du filtrera på ”Röst och ljud”. Nu får du en lista på alla inspelningar som din mobil gjort av dig.

Alla träffar du hittar i listan kan du lyssna på, men även radera. Eftersom Googles röstassistent kan aktiveras av att du säger ”Ok Google” så är det möjligt att den någon gång startats av misstag. Listan med inspelningar kan därför innehålla en hel del konstigheter.

Men du behöver inte vara jättenervös – det är bara du själv (eller någon som har dina inloggningsuppgifter) som kan komma åt inspelningarna.

LÄS MER: Alla dina gamla Google-sökningar sparas – så kommer du åt dem

Så stänger du av lagringen

Om du tycker det är läskigt att bli inspelad så finns det så klart ett sätt att stänga av funktionen. På samma sida som ovan kan du klicka på ”Aktivitetsinställningar” i menyn till vänster (du hittar menyn längst upp om du surfar via mobilen).

Här kan du stänga av och på all form historik. ”Röst- och ljudaktivitet” hittar du en bit ner. Bara tryck på det blå reglaget till höger för att stänga av funktionen.

Observera att det bara är du själv som kan komma åt inspelningarna, och att de används för att förbättra tjänsten. Om du stänger av historikfunktionen kommer den sannolikt försämras. Du kan till exempel inte aktivera den genom att säga ”Ok Google”.

Dessutom fortsätter mobilen spela in din röst när du gör en röstsökning, även om du stänger av lagringen, men den sparas nu helt anonymt.

LÄS MER: Så gör du dina gamla Iphone snabbare

Om jag har Iphone?

Även röstassistenten Siri, som är motsvarigheten på Iphone, spelar in dina röstsökningar. Men dessa kan du inte själv lyssna på. Enligt ett uttalande från Apple sparas dessa sökningarna i två år.

Det första halvåret är de kopplade till ett ID-nummer som är unikt för dig. Därefter anonymiseras ljudfilen och lagras ytterligare 18 månader för att förbättra tjänsten för alla användare, enligt en talesperson för Apple som pratat med Wired.

Om du stänger av ”Siri” raderas ditt ID-nummer och all data som är kopplad till den.

LÄS MER: Så slipper du röststyrning på Iphone

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro