ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din mobil kan vara övervakad

David Baas · 25 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Virusexperten: På mobilsidan är medvetenheten lägre än på pc-sidan

klar

Artikellänk är kopierad

SPIONPROGRAM. Din mobil går inte säker längre. Nya spionprogram gör att din mobil kan övervakas och dina samtal avlyssnas. – Det är program för att spionera på människor. Det kan vara någon som är svartsjuk som vill övervaka sin fru, säger Johan Jarl på internetsäkerhetsföretaget F-secure.

På nätet säljs flera tjänster som erbjuder mobilspionage. En programvara laddas ner till mobilen och sedan kan man via en sajt få listor på mobilsamtalen, läsa sms och se var mobilen befinner sig. På vissa av tjänsterna ska det också gå att avlyssna samtal. I dagsläget är det svårt att mobilövervaka någon som är ovetande om spionaget eftersom programmet måste aktivt laddas ner till den aktuella mobilen.

En av de mest spridda mobilspiontjänsterna är Flexispy som säljer sin tjänst med att man kan hålla koll på vilka ens barn talar med och om ens partner är otrogen. Ett annat tänkbart användningsområde är arbetsgivare som vill övervaka sina anställda. F-secure betraktar programmen som virus och deras antivirusprogram förhindrar mobilspionage. I dag är det ovanligt med virus i mobiler, men i takt med att mobilerna blir allt mer datorliknande ökar riskerna. – På pc-sidan är folk medvetna om alla hot som finns, men på mobilsidan är medvetenheten lägre, säger Johan Jarl på F-secure.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro