ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din nöjesguide till EM

metro · 8 Jun 2012
Uppdaterad 8 Jun 2012
KROG – Käka mitt i sändning

KROG – Käka mitt i sändning


Nu är det avspark för fotbolls-EM. Här listar Wkd 25 nöjen som alla har en koppling till den omåttligt populära bollsporten. Är du ingen sportfantast? Kika ändå, vi har tips för dig med.

klar

Artikellänk är kopierad

TV/FILMER – Hitta känslan med en rulle
TV/FILMER – Hitta känslan med en rulle
BAR – Se matchen på den ”officiella sportbaren”
BAR – Se matchen på den ”officiella sportbaren”
LITTERATUR/MAGASIN – Träningsvärk i skrattmusklerna
LITTERATUR/MAGASIN – Träningsvärk i skrattmusklerna
MUSIK – Fotbollshymn i egen liga
MUSIK – Fotbollshymn i egen liga

KROG – Käka mitt i sändning

Gården Till vardags är Gården en jättestor uteservering på Norra Bantorget med inriktning på grillrätter. Men i dag transformeras den till Stadium Fan Arena med målet att skapa stans största fotbollsfest för fansen. Härifrån sänder TV 4 sitt studiosnack under EM och givetvis visas alla matcher på storbildsskärm. Adress: Norra latins skolgård, Drottninggatan 71 Öppettider: Gården Grill har öppet måndag till lördag klockan 17-–23. Gården Bar har öppet måndag till torsdag samt söndag klockan 16–24 samt fredag och lördag klockan 16–01.

Undici Trots att Tomas Brolin inte längre driver Undici kommer krogen för alltid vara förknippad med hur Sverige tog VM-brons 1994. Adress: Grev Turegatan 30. Öppettider: Tisdag till torsdag klockan 18–24. Fredag och lördag 18–02.

Café Piastowska Även den som inte på plats under EM kan proväta den polska maten. Personliga Café Piastowskas meny är späckad med polska specialiteter. Adress: Tegnérgatan 5. Öppettider: Måndag till lördag klockan 18–23.

La vecchia signora La vecchia signora är inte bara en italiensk restaurang om serverar mat från regionen Piemonte utan också smeknamn för fotbollslaget Juventus. Adress: Åsögatan 163. Öppettider: Måndag till torsdag klockan 16–23. Fredag till söndag klockan 15–24.

O’Learys En sportbarskedja utan krusiduller som serverar rejäl mat som klassiska hamburgare. Självklart kan du se matcherna här. Adress: Finns på 21 platser i Stockholm. Bland annat Järntorgsgatan 5 i Gamla Stan. Öppettider: Varierar beroende på restaurang. Järntorgsgatan 5 har öppet måndag till torsdag klockan 12–24, fredag och lördag klockan 12–01 samt söndag klockan 12–22.

TV/FILMER – Hitta känslan med en rulle

”Skruva den som Beckham” (2002) Det är svårt att se den här romantiska och feelgoodkomedin utan att känna hur det spritter i benen av lust till att sparka boll. Även om Jess (Parminder Nagra) tacklar familjeproblem och kärlekstrubbel glömmer hon allt när hon gör snygga passningar till Jules (Keira Knightley) eller försöker skruva bollen som idolen David Beckham.

”Lock stock and two smoking barrells” (1998) På fotbollsplanen var Vinnie Jones hårdare än de hårda. I Guy Ritchies thriller – som i och för sig inte har något med fotboll att göra – gör han oförglömlig debut på vita duken i rollen som den råbarkade Big Chris.

”Offside” (2006) Att Stenforsborna älskar sitt fotbollslag blir tydligt när det riskerar att läggas ner. Då dyker ett engelskt före detta fotbollsproffs upp och ger hopp om räddning.

”Fotbollsfruar” (2002-2006) Brittisk dramaserie fullspäckad med dramatik som handlar om fotbollsspelarna i Earls Park och deras fruar som lever lyxliv.

”Åshöjdens BK” (1985) Klassisk tv-serie baserad på Max Lundgrens ungdomsböcker. Här följer vi en fiktiv fotbollsklubb som får ett lyft av en före detta landslagsman.

BAR – Se matchen på den ”officiella sportbaren”

Retro Bar och Restaurant Retro bär epitetet ”officiell sportbar” sedan bland annat Svenska fotbollsförbundet och svenska fans.com fått säga sitt. Stämningen blir lätt så hög att även den som inte insett fotbollen storhet dras med. Adress: Sveavägen 120/Surbrunnsg. 46 Öppettider: måndag och tisdag klockan 14–01, onsdag till lördag klockan 13–03 och söndag klockan 13–23.

Rival För den bekväma som tycker att sittplats, och mat är lika viktigt som en väl tilltagen bildskärm under matcherna. Rival ställer till med fotbollsfest i salongen. Adress: Mariatorget 3. Öppettider: Baren är öppen måndag till torsdag klockan 16–01, fredag klockan 16–02, lördag klockan 13–02 och söndag klockan 13–23.

Trädgården Vill kompisarna festa men du vill se matchen? Gå till Trädgården och lämna dem i en av barerna medan du bänkar dig framför storbildsskärmen. Adress: Hammarby Slussväg 2. Öppettider: Onsdag och torsdag klockan 18-01. Fredag klockan 17–03. Lördag klockan 18-03.

Allstar En ny aktör bland stans sportbarer. Lockar de hängivna fotbollsfansen genom att klämma in över 100 tv-apparater i sina lokaler. Ingen trängsel framför skärmarna alltså. Adress: Torsgatan 10. Öppettider: måndag till torsdag kl 06.30-23, fredag kl 06.30–01, lördag kl 07.30–01 och söndag kl 07.30–22.

Hornstull Strand Strand har tagit fasta på att även klubbkids vill se matcherna och smäller upp en storbildskärm. Dj:s värmer upp publiken och tar vid efter slutsignalen. Adress: Hornstull Strand 4 Öppettider: Tisdag till torsdag klockan 17-24, fredag klockan 17-03, lördag klockan 11-03 och söndag klockan 11-17

LITTERATUR/MAGASIN – Träningsvärk i skrattmusklerna

”Fever pitch” Nick Hornby (1992) Troligtvis har du redan läst ”Fever pitch” eller sett någon av de två filmatiseringarna av boken. Då vet du hur mycket träningsvärk man får i skrattmusklerna när Nick Hornby skildrar sitt liv som Arsenalfan med stort A. Har du missat den här klassikern har du något att se framemot oavsett om du gillar fotboll eller inte.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic” Zlatan Ibrahimovic (2011) Biografin om Sveriges kaxigaste fotbollstjärna gjorde succé när den kom i november förra året. Vem är inte nyfiken på vem Zlatan Ibrahimovic är utanför planen?

”Fotbollsfabriken” John King (1998) Våld är inget som hör hemma i sportsammanhang men ska du läsa en bok om fotbollshuliganer ska du läsa John Kings verk som har blivit en kultbok i England.

Offside Sveriges största fotbollsmagasin. Behöver vi säga mer? Ett måste för fansen och för den som ha en större förståelse för sporten.

FourFourTwo Döpt efter den klassiska laguppställningen 4-4-2 och är som en bibel i magasinformat för den inbitne fotbollsälskaren.

MUSIK – Fotbollshymn i egen liga

”World in motion” New Order Fotbollslåtar behöver inte innebära nödrim och Markoolio i en lustig hatt. Det kan även vara ett popverk av kreddiga New Order som var Englands officiella VM-låt 1990. ”World in motion” är inte bandets största stund men sett till de andra fotbollshymnerna spelar den i en helt annan liga.

”När vi gräver guld i USA” GES Ligger långt utanför kreddighetsfacket men vad gör det när de inledande tonerna direkt tar oss tillbaka till 1994 och glädje-yran när Sverige tog VM-brons?

”Santa Maradona” Mano Negra 1994 kom Mano Negras – med Mau Chao i spetsen – hyllning till den legendariske argentinske fotbollsstjärnan Diego Maradona.

”Waka waka (This time for Africa)” Shakira Refrängen till den officiella VM-låten 2010 är lika svängig som Shakiras höfter och hördes på klubbar och i radio långt efter den sista matchen blåsts av.

”Global fussball OK” Tyskarna Från Lund Låten må vara en parodi på tysk synthpop som gjordes till VM 2002 men den får oss att vilja skråla på läktarna på ett helt oironiskt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro