ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din partner kan vara dömd för sexköp – utan att du vet om det

Linnea Johansson/Johan Wikén · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
En man som vill dölja för sin partner att han blivit tagen för sexbrott försöker ofta hålla koll på posten, enligt forskaren.

En man som vill dölja för sin partner att han blivit tagen för sexbrott försöker ofta hålla koll på posten, enligt forskaren.


Sexköp är kanske det sista din partner skulle erkänna. Många försöker desperat röja igen spåren – trots att de fått en fällande dom mot sig. En vanlig strategi är att ange en annan adress än sin hemadress för polisen, enligt forskaren Jari Kuosmanen.

klar

Artikellänk är kopierad

Många av de som åker fast för sexköp är gifta eller har en relation. Men deras partner får inte alltid reda på sexköpet.

– Brottet är så pass stigmatiserande att männen gör allt de kan för dölja det, säger Jari Kuosmanen, docent på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet med inriktning på bland annat prostitution.

Första stegen i att dölja ett sexköp sker innan själva brottet är begånget. Personen håller kanske extra koll på sin mobil, där sms eller samtalshistorik finns. Ibland sker sexköp även under en jobbresa där det är mindre risk för att bli upptäckt.

Men även efter att ha blivit ertappad av polis kan ett sexköp döljas, enligt Jari Kuosmanen. En strategi är att erkänna brottet på plats för att få ett strafföreläggande av åklagaren. Om man inte erkänner sexköpet går ärendet istället vidare till domstol.

– Då blir det mycket mer offentligt. Mannen kanske måste infinna sig i rätten som person med risk för att bli igenkänd. Det vill många inte, säger Jari Kuosmanen.

Metro har gått igenom drygt 150 domar och strafförelägganden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Lika många män var gifta som ogifta. I de flesta av de granskade fallen fortsätter paren att vara gifta även efter sexköpet.

Det finns ingen forskning på hur många som lever med en partner som de inte vet har dömts för sexköp. Men en del av männen uppger i strafföreläggandet en jobbadress, en c/o-adress eller en box-adress. Det kan vara ett sätt att försöka smussla undan posten från sin partner, enligt Jari Kuosmanen.

– Annars kan ens fru såklart börja undra vad det är för brev man har fått, säger han.

pil
Har du tappat kontrollen över din sexualitet?

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro