ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Din pdf-läsare kan vara en virusfälla

TT · 22 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka på fel pdf-dokument och du riskerar att bli av ditt kreditkortsnummer. Det finns en sårbarhet hos ett Adobeprogram som gör att någon annan kan ta över din dator.

"Felet", eller sårbarheten som branschfolket säger, finns hos Adobes program Acrobat version sju och framåt, skriver Svd.se.– Sårbarheten tillåter att jag installerar saker på din dator, bara jag kan få dig att öppna ett pdf-dokument som jag skickar till dig eller lägger ut på webben, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist hos Symantec.

Det farliga dokumentet innehåller en trojan som tar sig in i datorn, stjäl kreditkortsnummer, lösenord och annan information. Trojanen öppnar också vägar utåt så att någon annan på internet kan ta sig in datorn och ändra inställningar utan att du märker det.– Den döljer sig i bakgrunden. I vissa fall kan Adobe 9 krascha, säger Per Hellqvist.

Än så länge har det rört sig om riktade attacker mot myndigheter och stora företag i USA, Storbritannien, Japan, Kina och Taiwan. Sverige och privatpersoner har hittills varit skonade från angreppen. Men det kan ändras.– Pdf är ett väldigt spritt dokumentformat och används väldigt mycket. Vi har inte sett några riktade attacker mot Sverige, men läget kan ändras väldigt fort, säger Robert Jonsson, säkerhetsspecialist hos Sitic, till TT.

Hans tips för att skydda sig är att avaktivera java-script i Adobeläsaren.– Då är man för tillfälligt ganska bra skyddad, säger Robert Jonsson.

Ett annat sätt är att inte klicka på det skadliga pdf-dokumentet. Kruxet är bara att hitta rätt fil.– Tittar man på andra attacker som skett mot svenska företag har man tagit redan på vem som är vd och förfalskat brevet så att det ser ut att komma från en annan anställd eller affärsbekant, säger Per Hellqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro