ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina bolån fyller bankernas kistor

Metro · 6 Feb 2013
Uppdaterad 6 Feb 2013
Dina bolån fyller bankernas kistor

Dina bolån fyller bankernas kistor Foto: Scanpix


De svenska bankerna skär guld med täljkniv på dina bolån samtidigt som det blir svårare att förhandla ner räntan, skriver Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

På bara några år har bankernas vinstmarginal på miljonlån fördubblats. DN:s granskning av landets fyra största banker visar att vinsterna på utlåningen till bolånekunder uppgick till 65 miljarder kronor under förra året.

Både finansminister Anders Borg (m) och finansmarknadsminister Peter Norman (m) har tidigare kritiserat bankernas för deras höga vinstmarginaler på bolån.

Trots kritiken är det inte sannolikt att bankerna kommer minska sina vinstmarginaler, menar Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villa­ägarnas riksförbund.

–   Insynen i bankernas prissättning gör det svårt att säga vilken väg utvecklingen tar men jag skulle bli förvånad om bolånemarginalerna minskar. Mer troligt är att de ligger kvar på en hög nivå, säger han till Dagens Nyheter.

För några år sedan låg SEB:s marginal på 50-60 räntepunkter, alltså drygt en halv procent. Nu uppger SEB att en "bra kund" efter förhandling kan hamna på 90 punkter. Vanliga kunder betalar betydlig mer. Bankens presschef säger till DN att vinstmarginalerna troligen inte kommer pressas tillbaka till samma nivåer som för ett par år sedan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro