ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina brända skivor kan vara helt förstörda

Ola Jacobsen · 5 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Känner du igen de här skivorna. Då kan det vara läge att kolla innehållet. Det här är kivorna Metro Teknik skickade in för analys, och som visade sig vara felproducerade.

Känner du igen de här skivorna. Då kan det vara läge att kolla innehållet. Det här är kivorna Metro Teknik skickade in för analys, och som visade sig vara felproducerade.


klar

Artikellänk är kopierad

De röda och gula områdena på skivan visar var fabrikationsfelen på skivorna ligger.
De röda och gula områdena på skivan visar var fabrikationsfelen på skivorna ligger.

För drygt ett år sedan har information på inspelningsbara cdr-skivor från Philips börjat försvinna. Många svenskars sparade bilder, dokument och musik kan vara borta för evigt.

Philips fick de första indikationerna på att något var fel redan i augusti förra året, då en av företagets kunder, Peter Ekelin, hörde av sig efter att hans brända cd-skivor börjat bete sig konstigt. Trots det har Philips inte gått ut med någon varning till de som köpte skivor från samma tillverkningstillfälle.

Företaget Audiodev, en av världens främsta utvecklare av testutrustning för optiska media, har på Metro Tekniks uppdrag analyserat Philips cdr-skivor i sitt testcenter. Resultat: Skivorna är feltillverkade.– De innehåller massor av okorrigerbara fel. I den yttre delarna av skivorna är nästan all information borta, våra mätare slår nästan i taket, säger Rickard Gudbrand, teknisk utbildningschef på Audiodevs testcenter i Malmö.

•• Har du sett cdr-skivor från andra fina märken med mycket fel?– Ja, det händer absolut. Cdr är ett föränderligt material, det åldras. Men om skivorna är korrekt tillverkade och lagrade på rätt sätt ska de hålla i mycket längre än så här, säger Rickard Gudbrand.

•• Vad betyder det konkret att en skiva är skadad?– Om det är musik på blir det massor av klick och knaster, men om det är data, som bilder eller dokument så är de förlorade för evigt, säger Rickard Gudbrand.Redan för ett år sedan gjorde Philips egna analyser av cdr-skivorna. Resultet är hemligt, men Philips har sedan dess hävdat att skivorna inte är feltillverkade.

Philips har fått ta del av Metro Teknik och Audiodevs analys.– Personen som jag har visat rapporten för på huvudkontoret i Holland är jätteförvånad. Han har sett problemet förut, men aldrig på en Philipsskiva. Vi vill gärna kika närmare på skivorna själva, säger Daniel Lindén, affärsområdeschef för telefoni och pc-tillbehör på Philips i Norden.

•• Men ni har fått skivor från Peter Ekelin från samma tillverkningsserie redan för ett år sedan. Ni har sagt till honom att ni analyserat dem och att det inte är något fel.– Jag vet inte varför de inte har sett detta. Jag tror inte att vi har kvar de skivorna. Och jag har inte kunnat hitta testresultaten heller, säger Daniel Lindén.

•• Är det inte konstigt att det förra testresultaten har försvunnit?– Jag har inte kunnat hitta dem under dagen, men de kanske inte är försvunna. Med lite tid kan vi säkert hitta dem.

•• Hur många skivor från den här tillverkningsserien har ni sålt i Sverige?– Det har jag ingen uppgift på, men designen försvann för fem år sedan, säger Daniel Lindén.

•• Kommer ni försöka varna era kunder om att deras viktigaste bilder, dokument och andra filer kan vara på väg att försvinna för evigt?– Nej. Vi måste kika med på skivorna innan vi vet vad vi ska göra åt det. Jag kan inte svara hypotetiskt på vad vi skulle göra om det visar sig vara större omfattning än vad vi tror nu. Om det var fel på alla skivor borde vi ha fått in fler reklamationer. Vi har bara fått in enstaka skivor i Skandinavien i övrigt, säger Daniel Lindén.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro