ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina Cheap Mondays kan vara en miljöfara

Kalle Wiklund · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dina Cheap Monday-jeans kan vara giftiga. Det visar ett test som SVT Plus låtit göra. I samma test hittades även ett starkt allergiframkallande ämne i jeans från Lee, Wrangler och Nudie.Byxor från det populära jeansmärket Cheap Monday innehåller höga halter av nonylfenoletoxilater, som är ett miljöskadligt avfettningsmedel. Det visar ett test som SVT Plus låtit göra.– Det är riktigt illa, säger kemisten Anders Blom på Swerea, som utfört testet till Plus, till Svenska Dagbladet på nätet.

Svt Plus har låtit ett laboratorium undersöka vilka kemiska ämnen som finns i de sex vanligaste jeansmodellerna i Sverige. I testet granskade man plagg från Nudie, Miss Sixty, Cheap Monday, Crocker och Lee.

I tre av de jeanspar som testades var antimögelmedlet Dimetylfumarat, DMF, högre än vad som är tillåtet. Värst var jeansen av märket Nudie. Här var DMF-värderna fem gånger så höga som tillåtet. DMF kan ge svåra allergiska reaktioner som klåda och brännsårsliknande skador. I maj beslutade EU-kommissionen att halterna av DMF inte får överstiga 0,1 mg/kg.

Men Cheap Monday och Nudie var inte de enda jeansen som innehöll farliga ämnen. Forskarna hittade bly och kvicksilver i den testade Wranglermodellen.

Enligt SVT kommer Nudie nu undersöka i vilket skede de höga halterna av DMF har hamnat i plaggen.

Även Cheap Monday vill gå till botten med varför deras plagg innehåller gifter. Företaget kommer nu försöka återkalla det jeans-parti som de testade plaggen kom från. Enligt uppgifter från företaget ska det inte utgöra någon hälsorisk att bära byxorna, men alla kunder som vill lämna tillbaka byxorna ska få göra det, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro