ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina fobier kan avta med åren

Ida Gustafsson · 3 Okt 2015
Uppdaterad 3 Okt 2015
Att ha fobier mot ormar, spindlar eller flyga flygplan kan avta med åldern.

Att ha fobier mot ormar, spindlar eller flyga flygplan kan avta med åldern. Foto: TT, Alamy och TT


Personer som som är rädda för spindlar eller flyga flygplan kan se fram emot att fobierna försvinner eller avtar med åldern. Det visar en ny studie.Det kan vara så att när man blir äldre blir man bättre på att reglera sina känslor”, Robert Stigström vid Göteborgs universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Människor i alla åldrar kan ha fobier för exempelvis spindlar, ormar och råttor. Andra är kanske mer rädd för åska eller för att flyga flygplan. 

► LÄS MER: Här är de vanligaste fobierna – så blir du kvitt dem

Det finns olika behandlingsmetoder för fobier, men den som väntar kan botas med tiden - rädslorna kan avta med åren, rapporterarSveriges Radio. 

I en ny studie som har genomförts vid Göteborgs universitet visar det sig att fobierna i alla fall avtar hos den äldre skaran av befolkningen. Drygt 300 stycken 70-åringar har intervjuats av sköterskor om sina fobier personerna har sedan de följts upp under nio år. Två femtedelar, 40 procent, hade någon form av fobi som visat sig minska med åren. 

Men varför fobierna avtar med åren är inte helt klarlagt: 

– Det kan vara så att när man blir äldre blir man bättre på att reglera sina känslor på något sätt. Men det kan också vara så att hjärnan tröttnar lite om man uttrycker det väldigt grovt , så att man inte får samma fyr i det autonoma nervsystemet när man blir gammal, säger Robert Stigström vid Göteborgs universitet.

► LÄS MER: Klas, 27, har fobi för hål: "Fruktansvärt äckligt"

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro