ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina p-piller kan få dig att välja fel partner

Evelina Pålsson · 22 Aug 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
Attraktionen kan försvinna när du slutar med p-pillren.

Attraktionen kan försvinna när du slutar med p-pillren. Foto: TT/Alamy


Om du förälskar dig medan du käkar p-piller bör du ta ett uppehåll från pillren. Dina p-piller kan nämligen lura dig att tro att du är attraherad skriver NRK.

klar

Artikellänk är kopierad

För att undvika en separation längre fram kanske du ska ta en paus från dina p-piller.

– Det finns många historier om kvinnor som förälskat sig i en man, de blir ett par och allt är frid och fröjd, säger Eivin Røskaft, professor i evolutionsbiologi vid NTNU,till NRK och fortsätter:

– Så slutar de med p-pillren för att få barn tillsammans. Men då är det inte säkert att kvinnan tycker att killen är lika attraktiv längre.

► LÄS MER: Studie: P-piller kan ge ångest

Pillren har en del av skulden. Detta på grund av att vårt luktsinne spelar en stor roll när vi raggar. Det är inte parfymen utan den naturliga kroppsdoften som avgör om vi finner en person attraktiv eller inte uppger Eivin Røskaft. Naturen har en baktanke med denna förmåga. Den doft vi finner attraktiv är nämligen doften hos personer som har ett immunförsvar som kompletterar vårt eget.

– Det får inte vara för likt men inte eller för olikt, säger Eivin Røskaft till NRK.

Hormonerna i p-pillren kan förvirra denna naturliga instinkt. Hormonerna lurar kroppen att den är gravid så att ägglossning uteblir och då påverkas även luktsinnet uppger Eivin Røskaft.

– Kvinnor som använder p-piller eller andra hormonella preventilmedel väljer i större grad fel partner, säger han till NRK.

Tidigare forskning har visat att kvinnor får en annan luktpreferens när de äter p-piller. Pillren får kvinnan att välja en partner vars immunförsvarsgener är för likt hennes eget.

►LÄS MER: Debatt: Inför åldersgräns på p-piller – de gjorde mitt liv ett helvete 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro