ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dina pruttar kan rädda liv

Aron Andersson · 9 Nov 2015
Uppdaterad 9 Nov 2015

Foto: All Over Press


Får du ofta höra att du fiser för mycket? Nu har du den perfekta ursäkten. Dina fjärtar kan nämligen vara hälsosamma enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en ny studie innehåller pruttar ämnen som kan hjälpa mot en rad sjukdomar. Forskning vid brittiska Exeter University visar att ämnet svavelväte bland annat förebygger cancer.

►LÄS MER: Hans franska piller får dina fisar att dofta viol

I stora doser är ämnet giftigt och därmed farligt. Men en fis innehåller inte tillräckligt höga halter och då kan det i stället vara nyttigt, lukten till trots, skriver brittiska Mirror.

►LÄS MER: Täcket som äter fisar räddar ditt förhållande

– Trots att svavelväte är välkänt som en skarp, illaluktande gas i ruttna ägg och fisar, produceras den naturligt i kroppen och kan faktiskt vara en hälsohjälte som kan ha betydelse för framtida behandlingar av flera olika sjukdomar, säger Mark Wood, en av forskarna bakom studien.

Svavelväte produceras av bakterier som bryter ner mat i magen. Eftersom ämnet kan vara nyttigt vill forskarna ta fram en medicin som hjälper kroppen producera svavelväte i lagom mängder.

►LÄS MER: Apple förbjuder fisar – sätter stopp för pruttappar

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro